Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Wat alleen wij horen

Saskia De Coster (auteur)
+1
Wat alleen wij horen
×
Wat alleen wij horen Wat alleen wij horen

Wat alleen wij horen

Genre:

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

'Ik wil gewoon walgelijk optimistisch zijn'

De verwachtingen waren hooggespannen. Zou Saskia De Coster met haar nieuwe roman zichzelf overtreffen? Zou Wat alleen wij horen beter worden dan Wij en ik, het boek dat haar - ook internationale - doorbraak bij het grote publiek betekende? Wat ons betreft zeker.

Er zit een gelukkige, glunderende vrouw voor me. "Soms heb je het gevoel dat je de juiste snaar te pakken hebt - of net niet natuurlijk", zegt ze. "Toen Wij en ik verscheen, had ik er wel een paar zaken op aan te merken. Over Wat alleen wij horen ben ik veel tevredener. Dit zit goed, ik voel het."

En inderdaad, dit zit goed, al heeft Saskia De Coster (°1976) het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. In haar nieuwe boek volgen we de bewoners van het Atlasgebouw, een vooroorlogs woonblok dat volgens de firma die er eigenaar van is zijn tijd heeft gehad en dus plaats moet maken voor nieuwbouw.

In hoofdstukken die aftellen van zeven maanden voor de afbraak tot het moment dat de springstof tot ontploffing wordt gebracht en het gebouw instort, focust De Coster op vijf personages: Anton, de eenzame, een beetje autistische conciërge en bewaker in een warenhuis; Erin, zijn zus, die aan haar tweede roman werkt en verliefd wordt op buurvrouw Lou; Melanie, die bij de openbare omroep…Lees verder

De bewoners van een flat met veertig huurappartementen aan de rand van een grote stad krijgen op een dag te horen dat het gebouw binnen een halfjaar gesloopt zal worden. De verteller belicht uitvoerig welke effecten die beslissing heeft op het leven van de vijf belangrijkste personages: George (bereisd en licht dementerend), Melanie (gescheiden radiopresentatrice), Claus (fantasierijk zoontje van Melanie), Anton (vrijgezelle bewaker in een supermarkt en conciërge van het flatgebouw) en Erin (zus van Anton en succesvol schrijfster). Het wel en wee van de talrijke andere personages komt slechts summier aan bod. De ‘microwereld’ van de flatbewoners is een afspiegeling van de ‘grote’ wereld, waarin ook van alles niet deugt of misgaat en mensen ook vaak nogal gelaten reageren op veranderingen en ingrijpende gebeurtenissen. Het verhaal - waarin werkelijkheid en verbeelding, het komische en het serieuze elkaar afwisselen - heeft een originele en heldere structuur, is sterk scenisch van opbou…Lees verder

Over Saskia De Coster

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Koos Breukel

Saskia A. J. De Coster (Tielt, 1976) is een Vlaams auteur en beeldend kunstenaar. Ze schreef onder andere Eeuwige Roem (2006), Wij en ik (2013) en Nachtouders (2019) waarvoor ze meerdere onderscheidingen kreeg.

Biografie

Saskia De Coster is geboren in de winter van 1976. Ze was al op jonge leeftijd actief bezig met schrijven. In 1989 leverde haar dat de titel op van nationaal laureaat in de Junior Journalist wedstrijd op. Op haar achttiende ging De Coster naar Leuven om aan de KU Leuven Germaanse Talen te studeren (1994-1998). Ze rondde de studie succesvol af in 1998, om onmiddellijk opnieuw te beginnen aan een master in de literatuurwetenschap (1998-1999). Ze studeerde literatuurwetenschap aan het UBC in Vancouver, Canada.

De Coster heeft samen met haar vrouwelijke partner een zoon.

Werk

De Coster debuteerde in 2000 met Onder elkaar, een duister verhaal …Lees verder op Wikipedia