De vondst van een grote hoeveelheid geld in een neergestort vliegtuig heeft dramatische gevolgen voor alle betrokkenen
Titel
A simple plan
Regisseur
Sam Raimi
Naar het werk van
Scott B. Smith
Acteur
Bridget Fonda Bill Paxton Billy Bob Thornton
Componist
Danny Elfman 1953-
Taal
Engels
Uitgever
RCV, 2002
1 dvd-video
Oorspr. opname
1998
Speelduur
ca. 117 min.
Aantekening
Engels gesproken Nederlands ondertiteld
EAN
8713045203283

Besprekingen

Amerikaanse thriller uit 1998 onder regie van Sam Raimi. In de hoofdrollen spelen Bill Paxton, Billy Bob Thornton, Bridget Fonda en Brent Briscoe. Deze film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Scott B. Smith. In een ingesneeuwd gehucht in Minnesota vinden drie mannen een neergestort vliegtuig met daarin een dode piloot en een sporttas met ruim vier miljoen dollar. De vraag is wat ze daarmee gaan doen. Bianca Stigter (NRC 17-2-'99) beoordeelt de film als 'miezerig': 'Er wordt goed gespeeld in A simple plan (Billy Bob Thorton kreeg een Oscarnominatie, er is een strak scenario (Scott B. Smith kreeg ook een Oscarnominatie), maar er is geen charme, geen opstand en geen berusting.' Jan Pieter Ekker (Volkskrant 18-02-'02): '(...) een uitgebalanceerde thriller, waarin de acteurs alle ruimte krijgen. (...) Iedereen speelt goed en Thornton is geweldig.' De dvd bevat geen extra's.

Over Sam Raimi

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door David Shankbone

Sam Raimi (Franklin, Michigan, 23 oktober 1959) is een Amerikaans filmregisseur.

Raimi staat bekend als regisseur van fantasiefilms waarin hij zwarte humor combineert met cartoonesk geweld en horror-elementen. De films van Sam Raimi zijn altijd uitbundig vormgegeven en zeer absurd in beeld gebracht. Het camerawerk van zijn films is erg opvallend en herkenbaar: de camera maakt vele camerabewegingen en staat altijd op de meest ongebruikelijke plaatsen.

Vanwege de eigenzinnigheid en de originaliteit van zijn films heeft Sam Raimi een cultstatus verworven. Hij heeft een grote schare fans die zijn zogeheten ADHD cinema bewonderen maar er zijn ook talloze mensen die zijn werk veel te druk en te overdreven vinden. Met de regie van Spider-Man bewees Raimi dat hij ook voor een groot publiek een succesvolle en conventionele film kon maken.

Biografie

Samuel Raimi werd in Franklin (Michigan) geboren en groeide op in ee…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek