De zon en haar bloemen

Rupi Kaur (auteur), Anke Ten Doeschate (vertaler)
Gedichten met feministische thema's: misbruik, onderdrukking, onzekerheid over lichaam en afkomst, zelfrespect, keurende blikken van mannen, meisjes die nooit geboren worden omdat zelfs hun moeders dat niet willen.
Extra onderwerp
Engelse poëzie, 21e eeuw
Titel
De zon en haar bloemen / gedichten en illustraties Rupi Kaur
Auteur
Rupi Kaur
Vertaler
Anke Ten Doeschate
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The sun and her flowers
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2018
248 p. : ill.
ISBN
9789492086815 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Vertaling van de tweede bundel van 'insta poet' Rupi Kaur (1992). Haar eerste bundel was 'Melk en honing’ (2018)*. De bundel behandelt feministische thema's, zoals misbruik, onderdrukking, onzekerheid over lichaam en afkomst, zelfrespect en de blik van de ander. Die blik is niet zelden van mannen die keuren en kiezen. De meest resonerende stukken zijn die waarin Kaur naar de grotere wereld kijkt: naar migranten, naar meisjes die nooit geboren worden, omdat zelfs hun moeders dat niet willen. De dichteres is inmiddels redelijk bekend bij het grote publiek, ook in Nederland. Haar poëzie is al behoorlijk direct en hoewel de lezer het niet verwacht, kan het nog directer. Namelijk door een vertaling naar het Nederlands. Anke ten Doeschate heeft dat best kundig gedaan. Hoe simpel het Engels van Kaur ook is, het komt nu nog beter binnen bij moedertaallezers van het Nederlands. Geschikt voor iedereen die kennis wil maken met laagdrempelige gedichten. De thema’s zijn daarentegen wel heftig.

Over Rupi Kaur

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Joe Carlson

Rupi Kaur (Punjabi: ਰੂਪੀ ਕੌਰ) (4 oktober 1992) is een Indiaas-Canadese dichter, schrijfster, kunstenaar, illustrator en performer. Ze emigreerde op jonge leeftijd naar Canada en heeft zich sindsdien gevestigd in Toronto. Haar debuut, een collectie van poëzie en proza, getiteld Melk en Honing (origineel: Milk and Honey), werd in 2014 gepubliceerd en werd wereldwijd 2,5 miljoen keer verkocht en stond meer dan een jaar op de New York Times-bestsellerlijst. Haar tweede boek, De Zon en Haar Bloemen (origineel: The Sun and Her Flowers) verscheen in 2017.

Biografie

Kaur is geboren in een zogenaamde Sikh-familie in Punjab, India. Toen ze vier jaar was, is ze met haar ouders naar Canada geëmigreerd. Ze was niet in staat Engels te spreken met de andere kinderen op haar school, maar ze had de inspiratie van haar moeder om te tekenen en te schilderen. Zo rond haar vijfde levensjaar kreeg ze van haar moeder een kw…Lees verder op Wikipedia