Boek
Nederlands

Dat beloof ik : roman

+1
Dat beloof ik : roman
×
Dat beloof ik : roman Dat beloof ik : roman

Dat beloof ik : roman

Genre:
Een jong meisje dat opgroeit in een gewelddadig probleemgezin dat constant verhuist, krijgt de kans niet om haar plek te vinden en worstelt met haar identiteit.
Titel
Dat beloof ik : roman
Auteur
Roxane Van Iperen 1976-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2023
378 p.
ISBN
9789400408562 (paperback)

Besprekingen

Roxane van Iperen

***1/2

'Dat beloof ik' is het verhaal van de 12-jarige M. Met die initiaal moeten we het doen, en met een paar hints over M.'s 'bijzondere naam'. Alsof Roxane van Iperen haar hoofdpersoon in elk geval nog één geheim gunt, terwijl ze M.'s intiemste gewaarwordingen blootlegt.

We weten vrij precies hoe ze zich voelt als haar vader weer eens haar moeder slaat. Of haar. We weten hoe haar gruwelijkste ervaringen leiden tot een allesoverheersende angst, en zintuigen die continu op scherp staan, ook als er heel even geen gevaar dreigt. We weten hoe die fysieke sensaties en de stortvloed aan afschuwelijke prikkels als droombeelden in haar onderbewuste dringen. Zelden maakt een schrijver een leed dat te groot voor woorden is, zó tastbaar en invoelbaar.

Van Iperen spaart M. niet, laat staan haar ouders en familie, noch de buitenstaanders en instanties die zich ondanks hun zalvende gepraat niet aan zo'n dossier willen branden. Maar ze spaart ook de lez…Lees verder

Een roman over een jong meisje dat opgroeit in een probleemgezin, de kans niet krijgt om haar plek te vinden en worstelt met haar identiteit. De twaalfjarige M. groeit op in twee werelden: thuis is er chaos en geweld, op school past ze zich geruisloos aan. Haar ouders zijn constant op de vlucht, voor de buitenwereld, elkaar, hun eigen demonen, en sleuren haar mee van plek naar plek. M. zoekt haar heil in de natuur en bij buitenstaanders, maar ze blijft voor iedereen slechts een voorbijganger. Invoelend en gedetailleerd geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Roxane van Iperen is een Nederlands jurist en auteur. Ze schreef meerdere boeken en won verschillende literaire prijzen, waaronder de Opzij Literatuurprijs en de Taalstaatmeesterprijs.

Over Roxane Van Iperen

CC BY 4.0 - Foto van/door Jan Willem Kaldenbach

Roxane van Iperen (Nijmegen, 11 juni 1976) is een Nederlands jurist en auteur.

Leven en werk

Van Iperen woonde in haar jeugd onder andere in het Spaanse Málaga. Daar doorliep zij van 1990 tot 1992 de Engelse middelbare school. Op haar zestiende verhuisde zij naar Sint-Michielsgestel, waar zij in 1995 haar opleiding aan het Gymnasium Beekvliet afrondde. Zij studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een beroepsopleiding advocatuur. Vanaf 2001 werkte zij als jurist bij NautaDutilh en in het bedrijfsleven. Sinds 2011 heeft zij een zakelijke adviespraktijk De Pleitschrijver. In 2014 begon zij haar journalistieke loopbaan, als columnist van glossy magazine Jackie. Later werkte zij als freelancer voor onder meer Vrij Nederland, Het Financieele Dagblad, Het Parool, De Morgen, De Correspondent en Follow the Money. Sinds 2015 is zij voorzitter van de Raad van Advies van het SIDN-fonds van de Stichting Intern…Lees verder op Wikipedia