Boek
Nederlands

Het woedeboek

Roelof Ten Napel (auteur)
Gedichten over de invloed die het verleden en het (loslaten van) geloof op de identiteit kunnen hebben.
Titel
Het woedeboek
Auteur
Roelof Ten Napel 1993-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2019 | Andere uitgaves
80 p.
ISBN
9789048852970 (hardback)

Besprekingen

Ten Napel is bij het grote publiek vermoedelijk nog niet zo bekend. De nog jonge schrijver bracht in 2014 'Constellaties' uit, waarna drie jaar later in 2017 zijn eerste roman verscheen. Deze poëziebundel is zijn 'dichtdebuut'. Symboliek staat centraal in de gedichten, met verwijzingen naar religie en de emoties die het loslaten ervan met zich mee kunnen brengen. Hoe verhoudt iemand zich tot zijn of het verleden en een (religieuze) achtergrond? Wat is de invloed van het verleden op je identiteit? Gedichten met herhaaldelijk terugkerende titels geven onder meer woorden aan deze vraagstukken. Een aantal maal worden de gedichten afgewisseld met een literair citaat dat zich thematisch verhoudt tot de inhoud van de bundel. De schrijfstijl van Ten Napel is op zich niet ingewikkeld, maar de symboliek en beeldspraak in de gedichten maken de teksten niet altijd eenvoudig te begrijpen. De bundel is daarom met name geschikt voor een geoefende poëzielezer. De vormgeving is eenvoudig, met achterin…Lees verder

Omkijken als Lot, maar ook vooruit zien

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

In Trouw van vorige week een familieportret: een grote schare kinderen gegroepeerd rond een stralende vrouw en een vriendelijk ogende man, de moeder en de vader. De glimlach van de man blijkt slechts buitenkant, daarachter zit een dikke klont haat verstopt. De man op de foto is Steven Anderson, die naar Nederland wil komen om ook hier zijn monsters van ideeën over homo's te prediken. Was ik ook zo lang aan deze foto blijven hangen als ik niet net 'Het woedeboek' had gelezen? Een dichtbundel waarin geloof, afkomst en jongensliefde een belangrijke rol spelen, een debuut, van de jonge Roelof ten Napel (1993) die eerder al proza publiceerde.

Je zou Ten Napel kunnen scharen in het rijtje auteurs - van Wolkers tot Rijneveld - dat zich ontworstelde aan een christelijk milieu. Maar zijn stem, met de taal van de Bijbel als onderstroom, is tegelijk uitzonderlijk nieuw. Woorden, beel- den, bijbelse geschiedenissen, Ten Napel kneedt ze zo dat het zíjn taal, zijn verhaal word…Lees verder

Over Roelof Ten Napel

Roelof ten Napel (Joure, 1993) is een Nederlands schrijver, dichter, en essayist. Hij werd genomineerd voor verscheidene prijzen en was laureaat van het C.C.S. Crone-Stipendium.

Schrijverscarrière

Ten Napel deed in 2012 en 2013 mee aan het schrijversplatform ABCYourself onder begeleiding van Edward van de Vendel. Op 14 oktober 2014 verscheen Constellaties bij Uitgeverij Atlas Contact. Naar aanleiding van het boek werd aan Ten Napel het C.C.S. Crone-Stipendium uitgereikt. Zijn poëziedebuut Het woedeboek werd in 2019 genomineerd voor verschillende prijzen.

Bibliografie

  • 2014 - Constellaties, verhalenbundel
  • 2017 - Het leven zelf, roman
  • 2018 - Het woedeboek, gedichtenbundel
  • 2020 - In het vlees, gedichtenbundel
  • 2020 - Een zoon van, roman

Lees verder op Wikipedia