Boek
Duits

Der letzte Satz : Roman

Robert Seethaler (auteur)
Aan boord van een schip op weg naar Europa kijkt componist Gustav Mahler terug op zijn leven.
Titel
Der letzte Satz : Roman
Auteur
Robert Seethaler
Taal
Duits
Uitgever
München: Hanser Berlin, 2020
125 p.
ISBN
9783446267886 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Gustav Mahler (1860-1911), de beroemde componist en dirigent, is aan boord van een groot schip, waarmee hij, ziek en koortsig, op weg is naar Europa. Hij zit op het dek met zijn broze lijf en wordt overspoeld door een golf aan herinneringen. Een scheepsjongen zorgt voor hem en is de enige met wie hij woorden wisselt. Verder is hij alleen. De auteur is erin geslaagd in het hoofd en de zintuigen van de stervende Mahler te kruipen en trakteert de lezer op een prachtig getoonzette compositie van hoe Mahler zich zijn leven herinnert. Van zijn kinderjaren, toen hij 'aan de piano zat, de pedalen verhoogd met klossen, zodat hij er met zijn korte benen, dun als strohalmen, bij kon', tot aan scènes uit zijn huwelijk met Alma, die twintig jaar jonger was. Hij denkt terug aan concerten, aan zijn successen als dirigent. Met vaste hand schildert Seethaler (1966) het portret van een gekweld man, houvast zoekend aan de reling, met gedachten die wegwaaien naar memorabele momenten in zijn leven om telk…Lees verder

Over Robert Seethaler

Robert Seethaler (° 7 augustus 1966 in Wenen) is een Oostenrijks schrijver, scenarioschrijver en acteur.

Biografie

Robert Seethaler groeide op in Wenen. Door een aangeboren oogafwijking (min 17 dioptrie) ging hij naar een lagere school voor blinden en slechtzienden.

Nadien doorliep hij de School voor dramaturgie in het Volkstheater Wenen. Na afloop werkte hij mee aan diverse producties voor film en televisie, en in theaters in Wenen, Berlijn, Stuttgart en Hamburg.

Voor zijn publicaties ontving Seethaler meer dan vijftien prijzen en beurzen. Hij woont in Berlijn en Wenen.

Werk

Seethaler werkte mee aan meer dan 20 films; hij schreef een drietal scenario’s en een zevental boeken, waarvan sommige in het Nederlands zijn vertaald:

  • Het laatste deel (2020). ISBN 9789403110615 (Der letzte Satz. Roman. Hanser, Berlin 2020, ISBN 978-3-446-26788-6.)
  • Het veld (…Lees verder op Wikipedia