Boek
Nederlands

Maximes obsessie

Robert Devriendt (auteur)
+1
Maximes obsessie
×
Maximes obsessie Maximes obsessie

Maximes obsessie

Genre:
Een kunstschilder, die in onmin leeft met zijn Amerikaanse galeriehouder en assistente, trekt zich terug in het bos om de wereld te observeren.
Titel
Maximes obsessie
Auteur
Robert Devriendt
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: B&L, 2021
187 p. : ill.
ISBN
9789463933704 (paperback)

Besprekingen

Maximes obsessie

 Eerste zin. Maxime komt de caravan uit en loopt het pad af dat naar de boshut leidt.

 

 

Moegetergd door zijn opdringerige en hebberige galeriehouder en met een degout van de verwaandheid in het wereldje van de hedendaagse kunst heeft Maxime zich afgekeerd van zijn verf en penselen. Drie jaar is het inmiddels al geleden dat hij nog een doek geprepareerd heeft. Hij heeft zich teruggetrokken in een paar caravans en een boshut, achter struiken en hekken, verstoken van eventuele nieuwsgierige blikken. Veel bezoek krijgt hij niet. Er is de taxidermist met zijn diepvries vol kadavers waarvan hij er af en toe eentje te dooien zet bij een elektrisch kacheltje en die in zijn atelier door 524 paar ogen wordt aangestaard. En er is Edith, een misnoegde notarisvrouw met een lingeriewinkel, die Maxim van tijd tot tijd uitnodigt om in zijn caravan een soort tableau vivant op te zetten, waarna hij haar van alle kanten fotografeert.

Maximes obsessie is de debuutroman van kunstschilder Robert Devriendt, bekend om zijn kleine, detaillistische en soms licht ontwrichte…Lees verder

Maxime woont sinds drie jaar in een opgeknapte boshut en enkele stacaravans op een verwilderde uitloper van een domein, zijn Domaine d΄Illusion. Hij heeft zich teruggetrokken uit de buitenwereld, slikt pillen (slaapmiddelen en tranquillizers) en komt alleen in het nabijgelegen dorpje voor levensmiddelen. Via internet nodigt hij de meest uiteenlopende personen uit om hem te bezoeken, zodat hij hun bewegingen kan observeren. Een van hen is Edith, eigenaresse van een lingeriezaak, en gevangen in een liefdeloos huwelijk met een notaris. Andere terugkerende personages zijn de taxidermist, een buurman en een preparateur van dieren. De ontmoetingen lijken volstrekt willekeurig te zijn, maar blijken indirect een oproep aan Maxime om zich te verzoenen met de realiteit. Korte hoofdstukken met filmische scènes in sober taalgebruik. Literair debuut van Vlaamse auteur (1955), die ook kunstschilder is van hyperrealistisch geschilderde miniatuurschilderijen.