De keiharde majoor Marvin krijgt tijdens WO II opdracht 12 veroordeelde G.I.'s te drillen voor een zelfmoordactie: ze moeten in bezet Frankrijk een zwaar bewaakt kasteel binnendringen en daar een aantal Duitse officieren neerschieten.
Titel
The dirty dozen / dir. by Robert Aldrich ; screenplay by Nunnally Johnson [e.a.] ; from the novel by E.M. Nathanson
Regisseur
Robert Aldrich 1918-1983
Scenarist
Nunnally Johnson
Naar het werk van
E.M. Nathanson
Taal
Engels
Uitgever
Warner Home Video, 2000
1 dvd-video
Oorspr. opname
1967
Speelduur
ca. 143 min.
Aantekening
Ondertiteling : Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Duits, Arabisch, Roemeens, Bulgaars, Engels voor slechthorenden, Italiaans voor slechthorenden Taalkeuze : Engels, Frans, Italiaans
EAN
7321931650793

Besprekingen

Oorlogsfilm onder regie van Robert Aldrich uit 1967, met o.a. Lee Marvin, Ernest Borgnine, Jim Brown, John Cassavettes, Robert Ryan, Charles Bronson, Donald Sutherland, Trini Lopez. De Speelfilmencyclopedie geeft 3 sterren: 'De keiharde majoor Marvin krijgt tijdens WO II opdracht twaalf veroordeelde G.I.'s te drillen voor een zelfmoordactie: ze moeten een zwaar bewaakt kasteel binnendringen en daar een aantal Duitse officieren neerschieten. Het groepje ongeregeld dat Marvin in handen krijgt is uitschot, en hun opleiding is uitputtend. Vooral Cassavettes is moeilijk klein te krijgen. Opwindende, razendsnel gemonteerde actiefilm, die destijds een grandioos succes kende.' De dvd bevat enkele interessante extra's.

Over Robert Aldrich

Robert Burgess Aldrich (Cranston, 9 augustus 1918 – Los Angeles, 5 december 1983) was een Amerikaans regisseur, scenarioschrijver en filmproducent.

Levensloop

Aldrich was de zoon van journalist Edward B. Aldrich en Lora Lawson. Hij was tevens een kleinkind van senator Nelson W. Aldrich en zijn neef Nelson Rockefeller zou gouverneur worden van de staat New York en vicepresident van de Verenigde Staten. Aldrich ging economie studeren aan de Universiteit van Virginia. Hij onderbrak zijn studie in 1941 en ging aan de slag bij de filmmaatschappij RKO.

In de loop van de jaren '40 werkte hij als regieassistent voor Charlie Chaplin, Joseph Losey, Abraham Polonsky en Jean Renoir. In 1953 debuteerde hij als regisseur met de lange speelfilm Big Leaguer. In 1955 draaide hij met Kiss Me Deadly een klassieker in het genre van de film noir.

Zijn grootste commerciële successen had Aldrich in de jaren '60 met films als…Lees verder op Wikipedia