De fantastische meneer Vos

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (illustrator), Harriët Freezer (vertaler)
Drie rijke en gierige boeren proberen een vossenfamilie te doden, omdat deze al hun pluimvee opeet. Maar meneer Vos is erg slim! Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
humor
Titel
De fantastische meneer Vos
Auteur
Roald Dahl
Illustrator
Quentin Blake
Vertaler
Harriët Freezer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fantastic Mr Fox
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij De Fontein Jeugd, 2021 | Andere uitgaven
94 p. : ill.
ISBN
9789026139345 (hardback) 9789026158117 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Hoewel de felblauwe hardcover van deze heruitgave van De fantastische Meneer Vos een beetje ouderwets en nostalgisch oogt, is het tijdloos sprookje uit 1970 dat allerminst. Roald Dahl is immers een heerlijke verhalenverteller.
Dahl neemt je meteen mee in zijn verhaal wanneer hij je zijn drie gemene boeren voorstelt: Bolus, Bit en Biet. Bolus, rond van buik, staat in schril contrast met Biet, een magere, lange spriet. Voeg daar nog boer Bits aan toe — ‘zo klein was hij, dat in alle zwembaden van de wereld zijn kin in het ondiepe nog onder water zou hebben gestaan — en je hebt een heerlijk drietal. In een volgend hoofdstuk maken we kennis met de geslepen Meneer Vos die, om zijn gezin te onderhouden, kippen, eenden en ganzen steelt bij de drie boeren. Met geweren, schoppen en verschrikkelijke graafmachines proberen de boeren Meneer Vos en zijn vossengezin uit te schakelen, maar sluw als hij is weet hij hun snode plannen te omzeilen.
Dahl bouwt moeiteloos de spanning o…Lees verder
Drie rijke en gierige boeren proberen een vossenfamilie te doden, omdat deze al hun pluimvee opeet. Maar meneer Vos is erg slim! De soepele vertaling, en de zwart-wittekeningen van Quentin Blake, maken een fraai geheel van dit aardige, spannende verhaal, waarin vrolijkheid en vernuft het winnen van de wraakzucht van de drie verbitterde vrekken. Door angstige, spannende passages en het soms niet eenvoudige taalgebruik zal het bij jonge kinderen door voorlezen het meest tot zijn recht komen. Bekroond met een Zilveren Griffel 1972. Herdruk met een nieuw serie-omslag. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

De fantastische Meneer Vos

Elke dag steelt Meneer Vos de lekkerste kippetjes en appelwijn voor het welzijn van Mevrouw Vos en hun vier welpjes. Maar boeren Bolus, Bits en Biet kunnen het niet meer aanzien dat al hun lekkers verdwijnt in de vossenmagen. Ze zullen er alles aan doen om die 'rotbeesten' uit te roeien. Dit is de zesenveertigste druk van het boek dat qua verhaal nog niets ingeboet heeft aan spitsvondigheid en originaliteit, maar qua lay-out misschien iets tekort schiet. In deze editie zijn de tekeningen niet ingekleurd, waardoor het boek minder aantrekkelijk oogt. Maar het verhaal zelf met de ietwat rommelige tekeningen van Quentin Blake erbij blijft aanspreken. Roald Dahl kan spelen met woorden als geen ander, al is zijn taalgebruik niet altijd eenvoudig. Jonge kinderen worden dan ook best voorgelezen. De meer geoefende lezertjes zullen - net zoals alle volwassenen trouwens - genieten van zijn ongeëvenaarde taalcreaties. 


De fantastische Meneer Vos

Meneer Vos zorgt elke dag voor een heerlijk maal voor Mevrouw Vos en hun vier kleine vosjes. Verse kippetjes, heerlijke ganzen en om de appetijt nog wat te versterken overheerlijke appelwijn. Allemaal eerlijk bij elkaar gestolen op de boerderijen van de boeren Bolus, Bits en Biet. Zoals de namen reeds doen vermoeden: drie uiterst sympathieke heren, ahum. Op een dag vinden Bolus, Bits en Biet dat het welletjes is geweest. Ze beramen samen een plan om Meneer Vos en zijn gezin te grazen te nemen. Nooit zal er nog iets verdwijnen van hun boerderijen! Tenminste, dat is toch de bedoeling ...
Fantastisch om te lezen hoe de fantasierijke Meneer Vos sluwe oplossingen weet te vinden voor zijn problemen. Zijn leven en dat van alle andere dieren op en rond de vossenheuvel, staan immers op het spel.
Het verhaal is niet jong, maar nog altijd jong van geest. Na al die jaren blijft het verhaal boeien en blijft de humor nog steeds overeind. Dat kan enkel een grootmeester verwezenlijken.
Lees verder

De fantastische Meneer Vos

Dit is de zevendertigste druk van het in 1970 verschenen verhaal over een lieve slimmme vos die het in zijn eentje opneemt tegen drie uiterst gemene boeren. Die laatsten kunnen het niet meer aanzien dat de vos zich regelmatig komt bevoorraden in hun respectievelijke kippen-, ganzen-, eenden en kalkoenenboerderijen. Ze graven niet alleen de heuvel af waarin de familie Vos woont, ze belegeren het gebied in een poging om Vos uit te hongeren. Ook de andere dieren lijden honger. Maar Vos zou niet fantastisch zijn als hij niet een fantastisch plan bedenkt en daarmee alle dieren redt.
Het boek is tegelijk grappig, teder en warm wanneer het over de familie vos gaat. De hebzuchtige boeren worden uiterst gemeen neergezet, zowel wat uiterlijk als karakter betreft. Deze tegenstelling maakt het verhaal zo sterk. De taal is typerend voor Roald Dahl: volwassen met juist gekozen en veelzeggende bijwoorden en bijvoegelijke naamwoorden. Bijvoorbeeld: een beestachtig slecht humeur, dat afschuwelij…Lees verder

Over Roald Dahl

Roald Dahl (Llandaff, Zuid-Wales, 13 september 1916 – Oxford, 23 november 1990) was een Brits schrijver.

Hij schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe enigszins sadistisch. Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake. Ze werden in Nederland zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind. De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch.

Biografie

Jeugd

Roald Dahl werd in 1916 in Llandaff, Cardiff (Wales) geboren als kind van Noorse ouders, Harald Dahl en Sofie Magdalene Dahl-Hesselberg. Roald werd vernoemd naar de poolreiziger Roald Amundsen, een nat…Lees verder op Wikipedia

Suggesties