Boek
Engels

Charlie and the chocolate factory

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (illustrator)

Charlie and the chocolate factory

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Andere stomme, vervelende kinderen krijgen in een chocoladefabriek de meest rare ongelukken. Maar voor Charlie wordt het de heerlijkste dag uit zijn leven! Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Charlie and the chocolate factory
Auteur
Roald Dahl
Illustrator
Quentin Blake
Taal
Engels
Uitgever
London: Puffin, 2007 | Andere uitgaves
189 p. : ill.
ISBN
9780141322711 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Willy Wonka is de grootste uitvinder en fabrikant van chocolade en ander lekkers. Hij heeft om vijf willekeurige repen een gouden wikkel gedaan. De vinders mogen de fabriek bezichtigen. De eerste vier winnaars zijn allemaal onhebbelijke kinderen. Tijdens de rondgang krijgen zij een bedrijfsongeval dat aan hen zelf te wijten is. De laatste wikkel is gevonden door Charlie Bucket. De familie Bucket is zo arm dat ze echt honger lijden. Maar ze zijn heel enthousiast over de fabriek. Samen met opa Joe beleeft Charlie de heerlijkste dag van zijn leven. De intrige is heel onverwacht en vol humor. Het verhaal blijft uitnodigen tot lezen met veel dialoog, grappige tegenspraken, woordspel binnen de liederen van de Oompa-Loompas. De verbeelding wordt sterk geprikkeld. Bijna alle bladspiegels hebben wel iets van bijzondere zetting: zang, aankondiging of pentekening. Deze zeer gedetailleerde illustraties ondersteunen de verbeelding. Vanaf ca. 10 jaar. Paperback met goede letter en marges.

Over Roald Dahl

Roald Dahl (Llandaff, Zuid-Wales, 13 september 1916 – Oxford, 23 november 1990) was een Brits schrijver.

Hij schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe enigszins sadistisch. Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake. Ze werden in Nederland zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind. De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch.

Biografie

Jeugd

Roald Dahl werd in 1916 in Llandaff, Cardiff (Wales) geboren als kind van Noorse ouders, Harald Dahl en Sofie Magdalene Dahl-Hesselberg. Roald werd vernoemd naar de poolreiziger Roald Amundsen, een nat…Lees verder op Wikipedia