Een astronaut op Marsmissie wordt door een verschrikkelijk misverstand door zijn collega's alleen achtergelaten op Mars en probeert te overleven tot de volgende Marsexpeditie.
Onderwerp
Mars (planeet)
Titel
The Martian
Regisseur
Ridley Scott 1937-
Naar het werk van
Andy Weir
Componist
Harry Gregson-Williams 1961-
Acteur
Matt Damon
Taal
Engels
Parallelle titel
Seul sur Mars
Uitgever
Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
ca. 136 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
EAN
8712626071228

Besprekingen

De Amerikaanse sf-film (2015) over een ruimtevaarder die in z'n eentje moet zien te overleven op Mars heeft het tij mee, reizen naar Mars lijkt dichterbij dan ooit. Matt Damon speelt astronaut Watney die in 2029 door zijn medebemanningsleden voor dood op Mars wordt achtergelaten na een vliegende zandstorm. Maar hij komt weer bij en weet dat hij alles op alles moet zetten ('science the hell out of this'), om zuurstof, voedsel en water te 'produceren', wil hij de tijd kunnen overbruggen die een eventuele reddingsactie nodig heeft om hem te bereiken. De film (naar een boek van Andy Weir*), onder regie van Ridley Scott (Alien, Blade Runner) werd heel goed ontvangen. 'Bonafide Hollywoodvermaak, maar intelligent gemaakt', zegt Bor Beekman (Volkskrant 1-10-'15) en geeft 4 sterren. Coen van Zwol (NRC 30-9-'15) vindt het leuk dat Damon een 'zonnige padvinder' speelt en dat de film een spannende survivalfilm is, 'met astronaut Watney als een Robinson Crusoe zonder zelfingenomen moralisme'. Ook …Lees verder

Over Ridley Scott

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gage Skidmore

Ridley Scott (South Shields, 30 november 1937) is een Brits fotograaf, filmregisseur en filmproducent. Hij is vooral bekend om zijn visueel overweldigende en groots opgezette Hollywood-actiefilms. Zijn jongere broer Tony Scott (1944-2012) was ook regisseur van actiefilms.

Kort overzicht

Hoewel Scott zich als filmmaker in het commerciële circuit bevindt, wordt hij toch door veel critici als een kunstenaar gezien. Dit komt vooral door het opvallende stijlvolle, kleurrijke en opmerkelijk uitgelichte camerawerk dat in zijn films altijd domineert. Ook stralen zijn films een opvallende voorliefde voor schilderkunst en geschiedenis uit.

Scott maakte in het begin van zijn carrière sciencefiction cult-films als Alien en Blade Runner. Later ging hij zich steeds meer toeleggen op actiefilms om zich vervolgens te specialiseren in historische spektakelfilms.

In 2015 kreeg Scott een ster op de Hollywood Walk o…Lees verder op Wikipedia

Suggesties