Boek
Nederlands

Sneeuweieren : roman

+1
Sneeuweieren : roman
×
Sneeuweieren : roman Sneeuweieren : roman

Sneeuweieren : roman

Genre:
Een kippenboer en zijn vrouw uit een Brabantse kerkdorpje adopteren een jongetje uit Ghana. Hij groeit op als een intelligente, maar eenzelvige jongen, die botst met zijn vader.
Titel
Sneeuweieren : roman
Auteur
Ricus Van De Coevering
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
167 p.
ISBN
9789025471712 (paperback)

Besprekingen

Dit romandebuut van de Nederlands auteur Ricus van de Coevering speelt zich af op het Brabantse platteland. In dit decor stelt Van de Coevering het landbouwersgezin Wagenaar bloot aan de wrede spelingen van het lot.

Boer Harms decorum staat of valt met het welslagen van zijn eigenhandig opgerichte pluimveehouderij. Slechts door noeste arbeid weet Harm zijn hoeve, met de weinig aan de verbeelding overlatende naam 'Ora et labora', voor faling te behoeden. Waar Harm het motto 'labora' voor zijn rekening neemt, maakt echtgenote Olga zich het aspect 'ora' eigen. Olga, die zich het leven in vele opzichten anders had voorgesteld, zoekt en vindt steeds meer troost in haar geloof. Haar ambities als zangeres, die ze opgaf voor een man die amper tijd of oog voor haar heeft, kan ze enigszins kwijt in het lokale kerkkoor. Ook de droom om het levenslicht te schenken aan een wezen van eigen vlees en bloed, wordt haar ontzegd. De wetenschap dat ze onvruchtbaar is na de doodgeboorte van haar e…Lees verder
Deze bondige, krachtig geschreven, tragische roman voert de lezer mee aan de hand van het noodlot, dat je vanaf de eerste bladzijde voelt aankomen. Adoptiezoon David is naar het moeras gegaan en komt maar niet terug. Bovendien kan hij niet zwemmen. Moeder Olga, die in de roman centraal staat, is ongerust, maar vader Harm is als nuchtere kippenboer niet meteen op zoek te sturen. Voor geen van de drie heeft het leven tot nu toe gebracht wat ze ervan hoopten. Als het noodlot halverwege de roman verwoestend toeslaat, wordt de lezer in de tweede helft van de roman getuige van Olga's aftakeling. Deze uitgave is een herziene druk van de bekroonde debuutroman van Ricus van de Coevering uit 2007. Inmiddels heeft de schrijver meerdere, goed ontvangen romans geschreven. Voor de liefhebber van tragische plattelandsromans in de traditie van Gerbrand Bakker en Jan Siebelink.