De piraten van hiernaast

Reggie Naus (auteur), Mark Janssen (illustrator)
+1
De piraten van hiernaast
×
De piraten van hiernaast De piraten van hiernaast
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Michiel krijgt piraten als buren. Hij sluit al gauw vriendschap met de piratenjongen Billy. Maar niet iedereen in de buurt is blij met de komst van de piraten. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Zeerovers, Buren
Leesniveau
AVI E4, AVI 5
Titel
De piraten van hiernaast
Auteur
Reggie Naus
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, © 2019 | Andere uitgaves
102 p. : ill.
Aantekening
Dit boek is door de auteur op avi-niveau herschreven, speciaal voor beginnende lezers.
ISBN
9789021679778 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Michiels beste vriend is verhuisd, net nu het zomervakantie is. Zijn ouders moeten de hele dag werken, en veel zin in vakantie heeft hij dus niet. Tot hij zijn nieuwe buren ontmoet. Met een huis dat verdacht veel op een enorm houten schip lijkt, een vader die zich kapitein Donderbus noemt en een waakhaai die in de sloot rond het schip zwemt, is het al gauw duidelijk dat Michiels nieuwe buurjongetje Billy de waarheid spreekt als hij zegt een piraat te zijn. Michiels ongeïnteresseerde ouders hebben iets meer moeite om te geloven dat er nu piraten in de straat wonen, en de buurman, meneer Daandels, ziet zijn kans om de nieuwe buurtbewoners de schuld te geven van de inbraakgolf in de wijk. Gelukkig laten piraten zich niet zomaar doen.
De piraten van hiernaast is een levendig boek vol gekke personages, zoals de oude opa Donderbus, die zich als een hond gedraagt en voortdurend om rum roept. Reggie Naus hanteert een vrolijk taaltje en is op zijn best wanneer hij bij monde van kap…Lees verder
Michiel baalt. Het is vakantietijd en zijn vriend Maarten is verhuisd. Dat nare gevoel verandert snel als de nieuwe buren zich aandienen: een piratenfamilie. Michiel raakt bevriend met buurjongen Billy, maar niet iedereen in de buurt is blij met de komst van de familie Donderbus, zeker niet als er inbraken plaatsvinden. Het boek, dat onder dezelfde titel in 2011 verscheen, is door de auteur op AVI-niveau (E4) herschreven voor beginnende lezers. De zinnen zijn overwegend kort en beginnen vrijwel allemaal op een nieuwe regel. Naast het ludieke karakter, door de groteske overdrijvingen, speelt onderhuids ook een belangrijk thema: vooroordelen over buitenstaanders, al blijft de nadruk op het avontuur liggen. Het omslag en de illustraties zijn veranderd. De zwart-wittekeningen zijn vervangen door kleurenillustraties. Er zijn flink wat paginagrote illustraties en her en daar verspreid kleinere tekeningetjes; ze versterken de sfeer van het verhaal en maken de uitgave aantrekkelijk. Humor in …Lees verder

De piraten van hiernaast

Als Michiel op de eerste dag van de zomervakantie een hoop kabaal op het lege stuk grond naast zijn huis hoort, breekt voor hem een avontuurlijke tijd aan. De kabaalmakers blijken namelijk een echte piratenfamilie te zijn. Ze bouwen een huis dat lijkt op een schip, houden een waakhaai in de greppel rond het schip en hebben een octopus als huisdier …
Michiel sluit vriendschap met Billy, zijn nieuwe buurjongen, zoon van kapitein en mevrouw Donderbus en kleinzoon van opa Donderbus. Billy leert Michiel hoe piraten leven, hoe ze eten, hoe ze zich gedragen, … en samen beleven ze te gekke avonturen. Maar niet iedereen is even blij  met de komst van de piratenfamilie.
Dit boek, van de hand van Reggie Naus, is een leuk, grappig en vlot geschreven verhaal. Het piratenverhaal bevat bovendien een onderliggende boodschap. Het leert ons iets over anders zijn en anders leven en laat zien wat vooroordelen allemaal teweeg kunnen brengen.
Mark Janssen tekende de illustraties. Mark Jan…Lees verder

Over Reggie Naus

Reggie Naus (Uden, 31 mei 1973) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Biografie

Doordat Naus - naar eigen zeggen - als kind uren doorbracht met tekenen verwachtte iedereen dat hij tekenaar zou gaan worden. Echter, op zijn dertigste had hij nog niet besloten wat hij wilde worden. Eigenlijk wilde hij het liefste een piraat zijn, totdat hij een keer zeeziek werd op een stormachtige zee. In die tijd kocht Naus een hoop oude boeken en schreef een paar boeken over geschiedenis. Verder werkte hij voor een aantal kranten en tijdschriften. Uiteindelijk vond Naus het schrijven van verhalen zo leuk dat hij boekenschrijver is geworden.

Werk

  • De Vliegende Hollander: Biografie van een spookschip, 2005, ook verschenen als speciale Efteling uitgave
  • Zwartmakerij in het Land van Ravenstein: De geschiedenis van Jacobus van der Schlossen, 2006
  • Verhalen uit het Maasland…Lees verder op Wikipedia

Suggesties