Boek
Frans

Zazie dans le métro

Raymond Queneau (auteur)
Belevenissen van een twaalfjarig meisje uit de Franse provincie dat een paar dagen bij familie in Parijs logeert en het er op toelegt haar verwanten in de onmogelijkste situaties te brengen.
Onderwerp
Kinderen
Titel
Zazie dans le métro
Auteur
Raymond Queneau
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Gallimard, 1996
189 p.
ISBN
2-07-036103-9

Andere talen:

Besprekingen

Nog steeds een brutaal nest, die Zazie, en nog steeds een flonkerende roman, deze succesvolle klassieker uit 1959, die in kleurrijke taalvondsten, typisch Queneau (1903-1976), een volkse samenleving portretteert. In de paar dagen dat zij bij haar oom Gabriel in Parijs op bezoek is, wil Zazie absoluut een keertje met de metro, wat een staking echter verhindert. Ze raakt op drift, steekt, nieuwsgierig Aagje in Wonderland, overal haar neus in, beleeft onvervaard tal van avonturen, wel onder bescherming van haar engel van een oom (die nachtclubdanseres is!), prikt prietpraat door, maakt stampij en komt een klein beetje dichter bij de wereld van de volwassenen, maar blijft met haar twaalf jaar toch buitengesloten. Zonder geldig kaartje geen toegang! Het duiden van al die signalen mag dan nogal wat kennis en kunde vergen, ook een onbevangen instap opent een vrolijk absurdistisch leestraject. Interessante toevoeging aan deze editie is een wetenswaardige notitie van Paul Gayot en twee fragmen…Lees verder

Over Raymond Queneau


Raymond Queneau (Le Havre, 21 februari 1903 – 25 oktober 1976) was een Frans schrijver, dichter, dramaturg en wiskundige. Hij is vooral bekend als auteur van Zazie dans le métro en als de mede-oprichter van het Oulipo, maar zijn oeuvre is veel groter dan dat.

Leven

Raymond Queneau studeerde filosofie in Le Havre, en in Parijs aan de Sorbonne. Hij werd lid van de surrealistische beweging in 1924. In 1929 brak hij met die beweging en vooral met de leider André Breton persoonlijk, met wiens voormalige schoonzuster Janine Kahn hij in 1928 getrouwd was. De affiniteit van veel surrealisten met het communisme speelde daarbij een rol. Hij wierp zich op de studie van "literaire dwaasheden", en werkte aan een Encyclopedie van inexacte wetenschappen (die door de uitgevers geweigerd werd, maar waarvan hij delen zou gebruiken in de roman Les Enfants du Limon, gepubliceerd in 1938).

Tijdens een reis naar Griekenlan…Lees verder op Wikipedia