Boek
Nederlands

Het periodiek systeem : verhalen van een leven

Primo Levi (auteur), Frida De Matteis-Vogels (vertaler)
+1
Het periodiek systeem : verhalen van een leven
×
Het periodiek systeem : verhalen van een leven Het periodiek systeem : verhalen van een leven

Het periodiek systeem : verhalen van een leven

Primo Levi (auteur), Frida De Matteis-Vogels (vertaler)
In de reeks:
Eenentwintig korte autobiografische verhalen van de Italiaans-joodse chemicus waarin hij aan de hand van scheikundige elementen zijn ervaringen in het fascistische Italie͏̈ en in Auschwitz tekent.
Onderwerp
Levi, Primo
Titel
Het periodiek systeem : verhalen van een leven
Auteur
Primo Levi
Vertaler
Frida De Matteis-Vogels
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Il sistema periodico
Editie
9
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2009
239 p.
ISBN
9789029085151 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De in 1987 door eigen hand overleden Italiaans-Joodse schrijver Primo Levi was chemicus van beroep. Dit boek, bestaande uit eenentwintig verhalen, alle betiteld met de naam van een chemisch element, vertelt van zijn leven als scheikundige, maar dat niet alleen; en passant wordt via bijzondere details een blik gegund in het fascistische Italië van de jaren dertig, in Italië in de Tweede Wereldoorlog, en in het concentratiekamp Auschwitz, waar Levi gevangen gezeten heeft. Bijzonder aangrijpend is ook wat er verteld wordt uit de tijd direkt na de oorlog. De volgorde van de verhalen is chronologisch. De treffende ondertitel luidt 'Verhalen van een leven'. Een fascinerend en ontroerend boek. De vertaling is soepel en vloeiend. Enkele, voor Nederlanders minder bekende figuren, begrippen en toestanden zijn in summiere voetnoten goed toegelicht. Paperback; kleine druk.

Over Primo Levi

Primo Levi (Turijn, 31 juli 1919 – aldaar, 11 april 1987) was een Joods-Italiaans schrijver van korte verhalen, romans, essays en gedichten. Hij was ook scheikundige en een van de overlevenden van Auschwitz.

Leven

Levi was afkomstig uit een Joods middenklassengezin. Van een baby die vaak ziek was, groeide hij uit tot een levendige en pientere kleuter. Zijn ouders kregen twee jaar na zijn geboorte nog een tweede kind, Anna Maria, met wie hij zijn leven lang een warme band zou hebben. In zijn eerste schooljaren was Primo een geliefd kind. Dit veranderde naarmate hij ouder werd. Zijn kleine postuur, intelligentie en hekel aan sport waren enkele oorzaken waardoor Primo gepest werd. Bovendien keken klasgenoten op hem neer, omdat de familie Levi van Joodse afkomst was. Hoewel het gezin volledig geassimileerd was en de joodse wetten niet werden nageleefd – slechts de joodse feesten werden gevierd, niet uit religieuze overtuiging, maar om d…Lees verder op Wikipedia