Boek
Nederlands

Auschwitz-rapportage

Primo Levi (auteur), Leonardo De Benedetti (auteur), Jacq Firmin Vogelaar (inleider)

Auschwitz-rapportage

Primo Levi (auteur), Leonardo De Benedetti (auteur), Jacq Firmin Vogelaar (inleider)
Rapport van de Italiaanse schrijver (1919-1987) over de medische omstandigheden in concentratiekamp Auschwitz.
Titel
Auschwitz-rapportage
Auteur
Primo Levi Leonardo De Benedetti
Inleider
Jacq Firmin Vogelaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Rapporto sull' organizzazione igienico-sanitaria del campo di concentramento per ebrei di Monowitz (Auschwitz-Alta Silesia)
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2008
95 p.
ISBN
9789029081207

Besprekingen

Dit relatief dunne boekje bevat twee bijzondere teksten: een inleiding die een publiek van historici, sociologen en literatuurhistorici zal kunnen aanspreken, en het rapport dat de Italiaanse schrijver Primo Levi (1919-1987; bekend van de roman 'Is dit een mens?') in 1945 samen met een arts voor de Russische bevrijders opstelde over de medische aspecten van het concentratiekamp Auschwitz. De substantiële en interessante inleiding van Jacq Vogelaar, die eerder een uitgebreide studie over 'Kampliteratuur' publiceerde, plaatst de tekst van Levi in een ruimere context. Het rapport zelf is een voor hedendaagse lezers surrealistisch aandoende beschrijving van een onhygiënisch en slecht geoutilleerd ziekenhuis dat door gevangen artsen wordt gedreven binnen het kader van een moordfabriek. Een door zijn nuchter-klinische stijl aangrijpend document. Achterin staan twee door Levi fraai geschreven, goed vertaalde portretten over de later overleden arts-medeauteur.

Over Primo Levi

Primo Levi (Turijn, 31 juli 1919 – aldaar, 11 april 1987) was een Joods-Italiaans schrijver van korte verhalen, romans, essays en gedichten. Hij was ook scheikundige en een van de overlevenden van Auschwitz.

Leven

Levi was afkomstig uit een Joods middenklassengezin. Van een baby die vaak ziek was, groeide hij uit tot een levendige en pientere kleuter. Zijn ouders kregen twee jaar na zijn geboorte nog een tweede kind, Anna Maria, met wie hij zijn leven lang een warme band zou hebben. In zijn eerste schooljaren was Primo een geliefd kind. Dit veranderde naarmate hij ouder werd. Zijn kleine postuur, intelligentie en hekel aan sport waren enkele oorzaken waardoor Primo gepest werd. Bovendien keken klasgenoten op hem neer, omdat de familie Levi van Joodse afkomst was. Hoewel het gezin volledig geassimileerd was en de joodse wetten niet werden nageleefd – slechts de joodse feesten werden gevierd, niet uit religieuze overtuiging, maar om d…Lees verder op Wikipedia