Titel
Tous les soleils / dir. et scen. Philippe Claudel
Regisseur
Philippe Claudel
Acteur
Anouk Aimée 1932- Stefano Accorsi Neri Marcorè Clotilde Courau Lisa Cipriani
Taal
Meertalig, Frans, Italiaans
Uitgever
Lumière, 2011 | Andere uitgaven
1 dvd-video + cd
Oorspr. opname
2011
Speelduur
ca. 142 min.
Aantekening
Afwisselend Frans en Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands Cd La tarantella bevat begeleidende klassieke muziek
EAN
5425019005214
mooov

Besprekingen

De tweede speelfilm (uit 2011) van de Franse schrijver-regisseur Philippe Claudel is luchtiger dan 'Il ya longtemps que je t'aime'. In de hoofdrol Stefano Accorsi (Baciami ancora). De Italiaan Alessandro is docent muziekwetenschap aan de universiteit van Straatsburg. Veertien jaar geleden werd hij weduwnaar, maar hij heeft dat verlies nooit verwerkt. Zijn 15-jarige dochter heeft last van zijn overbezorgdheid en gaat samen met haar excentrieke oom op zoek naar een nieuwe liefde voor haar vader, wat leidt tot komische misverstanden. André Waardenburg (NRC 3-6-'11) concludeert: 'Het is daarom extra jammer dat hij van Luigi een karikaturaal personage heeft gemaakt en dat de film wat onevenwichtig heen en weer schakelt tussen klucht en drama.' Jeroen Stout (Filmkrant juni '11): '(...) Hoe voorspelbaar ook, 'Tous les soleils' weet ook aan de grootste cynicus een glimlach te ontlokken. (..) een vaardig gemaakte komedie over rouwverwerking.' Bevat ook een cd met de filmmuziek.

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia