Boek
Nederlands
Wachtend op de urn met as van zijn moeder, schrijft een man een brief aan zijn 4-jarige zoon die de jongen pas over 40 jaar mag openen, waarin hij uitlegt waarom zijn leven door leugens in de familie op losse schroeven is komen te staan.
Onderwerp
Familie, Eenzaamheid
Titel
Bij storm aan zee
Auteur
Philipp Blom
Vertaler
Kris Lauwerys Isabelle Schoepen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Bei Sturm am Meer
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
206 p.
ISBN
9789403119106 (paperback)

Besprekingen

Het leven is een puinhoop

Roman. Naast boeken over de Europese geschiedenis en de klimaatverandering publiceert historicus Philipp Blom ook romans. In Bij storm aan zee worstelt een man met zijn midlifecrisis en zijn familie.

'Heb jij dat soms ook, dat je ontdekt dat je in een leven bent beland dat voor het grootste deel het resultaat is van je keuzes, maar dat tegelijk met de gevolgen zoals je je ze had voorgesteld niets te maken heeft?' Teleurstelling over wat er van hun jeugdige ambities geworden is, dat verbindt de personages in Bij storm aan zee.

Met dat boek leren we de Duits-Nederlandse historicus Philipp Blom (48) ook als romanschrijver kennen. De voorbije jaren verschenen bij ons zijn non-fictieboeken over de verlichting, de Kleine IJstijd, de belle époque en het interbellum. Daarin toonde hij zich een erudiete en onderhoudende verteller. Het is minder bekend dat hij in 1995 debuteerde met een roman, The Simmons Papers, en er ondertussen al drie op zijn palmares heeft. De recentste dateert van 2016 en werd nu pas vertaald.

Blom beschrijft vijf dagen uit het leven van Ben, een veertiger die zijn moeder komt begraven in Amsterdam. De urn met haar as werd per post vanuit Duits…Lees verder

Een kroniek van gestrande ambities

Veelzijdigheid kun je de Duits-Nederlandse historicus Philipp Blom, woonachtig te Wenen, niet ontzeggen. Bekend raakte hij dankzij Het verdorven genootschap, een fraai portret van de radicale Verlichtingsdenkers. Vorig jaar trok hij de aandacht met Wat op het spel staat, een apocalyptisch betoog over klimaatverandering, digitalisering en consumentisme. En onlangs verscheen Bij storm aan zee - Bloms derde roman, maar de eerste in Nederlandse vertaling.

Daarin beschrijft hij vijf dagen uit het leven van de 44-jarige museumcurator Ben, woonachtig te Wenen, maar nu gestrand in een Amsterdamse hotelkamer. De urn met de as van zijn in Duitsland gecremeerde moeder is kwijtgeraakt in de post, terwijl hij die nog moet begraven in Nederland. Wachtend op het verlossende telefoontje begint hij een lange brief te schrijven aan zijn zoontje Sascha, om uit te leggen waarom hij zo in het ongerede is geraakt, 'om je te laten zien wie je vader is'. Die zal deze 'tijdcapsule' trouwens pas over veertig jaar, op zijn 44ste, mogen lezen.

En Ben heeft nog een missie: hij wil bij een 'wildvreemde' vrouw langsgaan die plotseling opdook bij de rouwplechtigheid voor zijn moeder. Vaardig vervlecht Blom Bens verleden met diens verblijf in Amsterdam.

Ben schrijft aan Sascha over zijn mooie Duitse grootmoeder Elly, die ooit als alleenstaande moeder bleef hangen aan een Nederlandse man en na diens dood langzaam wegkwijnde in Den Haag - met Tio Pe…Lees verder

Vijf dagen wacht Ben, de hoofdpersoon in deze roman, op een hotelkamer in Amsterdam op de urn met de as van zijn moeder. In deze periode schrijft hij een lange brief aan zijn 4-jarige zoontje in Wenen, die deze brief pas over 40 jaar mag openen. In de documentatie die hij in het huis van zijn moeder vindt, ontdekt hij dat zijn familiegeschiedenis sinds drie generaties op leugens en illusies is gebaseerd. Gaandeweg vraagt hij zich af of hij voor zijn zoon de vader kan zijn die hij wil zijn en of dat een kans van slagen heeft met deze familieachtergrond. Bens huwelijk is ook niet wat het moet zijn en hij twijfelt of hij zal scheiden om opnieuw te beginnen in Parijs, waar hem een nieuwe baan is aangeboden. Dat zou betekenen dat ook hij zijn zoon in de steek laat, zoals hijzelf door zijn vader op 4-jarige leeftijd bij zijn moeder is achtergelaten. Het verhaal springt in de tijd heen en weer en heeft twee stijlvormen: de brief aan de zoon is in de ik-vorm, het overige deel is in de derde p…Lees verder

Een reeks afwezige vaders

Philipp Bloms derde roman verhaalt over gestrande, alleenstaande moeders en een zoekende zoon.

Ik ben een onbetrouwbare getuige, concludeert Ben, hoofdpersoon uit de nieuwe roman van de Duitse schrijver Philipp Blom, tevens journalist, historicus en vertaler. Ben, 44, verblijft in een Amsterdamse hotelkamer waar hij wacht op de urn van zijn overleden moeder Marlene, die zoekgeraakt is in de post. Ben is begonnen aan een brief aan zijn vierjarige zoon, die deze pas mag lezen als hij zijn vaders leeftijd bereikt heeft, over veertig jaar dus.

Enkele dagen eerder nog schrijft hij dat alles, echt álles wat er gebeurd is in zijn complexe Duits-Nederlandse familie op papier zal komen, maar nu, nu hij het bed deelde met een oude Amsterdamse geliefde, besluit hij zijn eigen verhaal te censureren. Terwijl hij de brief juist schreef om af te rekenen met de leugens waarmee hij opgroeide, begint hij zelf opnieuw met liegen tegen zijn zoon. Inderdaad: de geschiedenis herhaalt zich.

Philipp Blom, die u kunt kennen van 'Het Filosofisch Kwintet' van Human, schreef non-fi…Lees verder

Over Philipp Blom

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Philipp Blom (Hamburg, 1970) is een Duitse filosoof, historicus en schrijver. Hij schrijft voor verschillende bekende kranten, waaronder The Independent, The Times Literary Supplement, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Vrij Nederland. Daarnaast schrijft hij historische non-fictie, evenals fictie. In zijn boek Wat op het spel staat doet hij een appèl om actief na te denken over de gevolgen van klimaatverandering en digitalisering en van het economisch model, uitsluitend gericht op groei, afscheid te nemen. In zijn laatste boek Het grote wereldtoneel – Over de kracht van verbeelding in crisistijd (2020) pleit hij ervoor om de kunst in te zetten in tijden van onzekerheid.

Biografie

Blom werd in 1970 geboren in Hamburg als zoon van een Duitse vader en een Nederlandse moeder en groeide daarna op in Detmold. Tot 1992 studeerde hij filosofie en judaïstiek aan de universiteit v…Lees verder op Wikipedia

Suggesties