Boek
Nederlands

Amos Muis mist de bus

Philip C. Stead (auteur), Erin E. Stead (illustrator), Lourens van Veluw (vertaler)
De oude dierenverzorger Amos Muis verslaapt zich en de hele dag dreigt in de soep te lopen. Dankzij de hulp van de dieren komt alles goed. Prentenboek met gedetailleerde potloodtekeningen. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Amos Muis mist de bus
Auteur
Philip C. Stead
Illustrator
Erin E. Stead
Vertaler
Lourens van Veluw
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Kampen: Paolo, 2022
[48] p. : ill.
ISBN
9789492600493 (hardback)

Besprekingen

De lieve, oude en broze Amos Muis is verzorger in de dierentuin. Om zijn dierenvrienden te verrassen wil hij een dagje met hen uit. Het loopt echter in de soep als Amos zich verslaapt, de bus mist, moet lopen en zo voor alles te laat is. Hij legt het aan de dieren uit en valt uitgeput op een bankje in slaap. De dieren nemen zijn taken over: de olifant veegt, de pinguïn houdt een “Stilte”-bord omhoog en zachtjes zorgen ze samen voor Amos. Als Amos wakker wordt is alles klaar en nog vroeg genoeg om samen op de bus te stappen. Rijden tot de laatste halte: de zee. Een ontroerend en bijzonder verhaal. De eenvoudige en rustige tekst vormt een eenheid met de illustraties, die uit fijne, gedetailleerde potloodtekeningen bestaat. De kleuren zijn met houtblokkendruk in zachte kleuren later aangebracht. De langgerekte pagina’s (met een extra lange uitslaande pagina) in dit prachtig verzorgde boek, versterken tijd en ruimte. Vanaf ca. 4 jaar.

Amos Muis mist de bus

Het koppel Philip C. Stead en Erin E. Stead zijn allebei schrijver en illustrator. Het moet gezegd: wat een topcombinatie! Philip zorgde voor de tekst en Erin voor de illustraties van Amos Muis mist de bus. Amos Muis is geen onbekende. We leerden de dierentuinhouder al kennen in Amos Muis blijft een dagje thuis.In dit deel wilt Amos zijn vrienden verrassen met een dagje uit. Helaas mist hij de bus omdat hij even indommelde. Het verrassingsdagje dreigt daardoor in het water te vallen. Veel later dan gepland –en te voet– komt Amos aan in de dierentuin. Hij gaat langs bij al zijn dieren en vertelt hen het hele “gemiste bus-verhaal”. De dieren hebben met hem te doen, zeker als ze hem slapend op een bankje vinden. Doodmoe is hij van al het werken! Het teken voor hen om hun verzorger in de watten te leggen. De dieren laten hem uitslapen en doen alle klusjes in Amos' plaats. Zo is er onverwacht toch terug tijd voor een uitje. Deze keer missen ze de bus…Lees verder