Boek
Nederlands

De goede aarde

Pearl S. Buck (auteur)
+1
De goede aarde
×
De goede aarde De goede aarde

De goede aarde

In de reeks:
Als een arme Chinese boer het begin 20e eeuw tot grootgrondbezitter schopt, krijgt hij te maken met vele verleidingen.
Onderwerp
China ; 1900-1945
Titel
De goede aarde
Auteur
Pearl S. Buck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The good earth
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2005
347 p.
ISBN
90-450-0641-3

Andere talen:

Besprekingen

Pearl Buck, de Amerikaanse zendelingendochter die haar halve leven in China woonde, kreeg in 1938 de Nobelprijs voor haar ‘waarheidsgetrouwe beschrijving van het boerenleven in China’. De goede aarde (1931), haar beroemdste roman, gaat over Wang Lung, die het van arme pachter tot grootgrondbezitter schopt, te kampen krijgt met de verleidingen van de rijkdom en worstelt met zijn boereneenvoud; maar zijn liefde voor ‘de goede aarde’ blijft altijd bestaan. Als in de Chinese volksliteratuur werkt Buck met typen, geen ‘levende’ personages, al zijn het bij Buck eerder stereotypen, die bovendien hun folklore voor de westerse lezer toelichten, wat hun authenticiteit in twijfel trekt. Bovendien zijn Bucks thema’s van eenvoud en de positie van de vrouw eerder christelijk of westers te noemen en is het dus eigenlijk een Amerikaans boek met een exotische setting. Dit laatste kan de populariteit in Amerika verklaren, want als portret van China is het boek achterhaald en Bucks schrijfkunst wordt do…Lees verder

Over Pearl S. Buck

Pearl Comfort Sydenstricker-Buck (Hillsboro (West Virginia), 26 juni 1892 – Danby, Vermont 6 maart 1973) was een Amerikaanse schrijfster die vooral bekend is om haar romans over het leven in China. Zij ontving de Nobelprijs voor Literatuur in 1938.

Leven en werk

Toen ze drie maanden oud was, ging ze met haar ouders naar de Chinese provincie Jiangsu, waar haar ouders missionaris waren. Pearl bracht de eerste jaren van haar jeugd in China door, waar zij Chineestalig werd opgevoed, met Engels als tweede taal. In 1900 verliet de familie het land, omdat het daar door de Bokseropstand te gevaarlijk werd voor buitenlanders. De geruchten over gewelddadigheden tegen westerse missionarissen en de vijandige houding die veel Chinezen plotseling aannamen, grepen de toen 8-jarige Pearl erg aan. In 1902 keerde de familie Sydenstricker na een verblijf in San Francisco weer terug naar China.

Van 1910 tot 1914 studeerde Pearl aan het R…Lees verder op Wikipedia