Boek
Nederlands

Taal is zeg maar echt mijn ding

+1
Taal is zeg maar echt mijn ding
×
Taal is zeg maar echt mijn ding Taal is zeg maar echt mijn ding

Taal is zeg maar echt mijn ding

Speelse columns over hedendaags Nederlands taalgebruik.
Titel
Taal is zeg maar echt mijn ding
Auteur
Paulien Cornelisse
Taal
Nederlands
Editie
20
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2010 | Andere uitgaves
230 p. : ill.
ISBN
9789025430498 (paperback)

Besprekingen

Jan Kuitenbrouwer lijkt Percies wat uitgeschreven over Turbotaal en Oubotaal. Ruimte voor Paulien Cornelisse, die haar verzamelde columns in een heus boek mag lozen. Zij houdt de vinger aan de pols (en aan de stembanden) van de spraakmakende keffergemeente. De hype van nijvere baasjes, de wormstekige taal van luie vertalers of de diepzinnige kreten van taggers passeren de revue. Houdbaarheidsdatum onbestemd. Zedenles: wie gedoemd is om origineel te zijn, vervlakt heel snel.

Cornelisse pakt uit met haar verblijf in Amerika. Het grensmuurtje tussen Nederland en Vlaanderen is echter te hoog gemetseld. "'Vogelen' is natuurlijk ook redelijk betekenisloos, 'frutten' ook, maar die woorden roepen toch nog iets onhandigs of nutteloos op ('Nee, ik zat maar wat te frutten')". In Vlaanderen zal niemand beweren dat 'vogelen' een nutteloze bezigheid is. In West-Vlaanderen weten we dat '(weg)frutten' veel narigheid kan besparen als iemand je in je nekvel wil pakken.
Lees verder
In het taalgebruik kunnen woorden evolueren: zo is de uitspraak van ‘nieuw’ in sommige kringen opgeschoven naar ‘nuuw’. Cabaretier en columnist Paulien Cornelisse is in haar werk even alert op dat soort ontwikkelingen als Kees van Kooten in zijn Treitertrend-tijd. Het boek, een bundeling van twee bundels, bevat onder meer in NRC.Next verschenen columns over taal, gelardeerd met puntige stoppertjes als ‘Mijn hobby’s zijn tennis, golf en mijn gezin natuurlijk.’ Cornelisse bespreekt een groot aantal uiteenlopende onderwerpen, waaronder reclameleuzen en de beperkte houdbaarheid daarvan en de verwording van de jongensnaam Kees tot meisjesnaam, en weet aannemelijk te maken dat het toenemend gebruik van het woord ‘neuken’ niet per se hoeft te duiden op taalverloedering. Een vrolijke en leerzame bundel, door Cornelisse zelf verlucht met tekeningetjes waarboven een tekstballon hangt. Aanbevolen voor geïnteresseerden in taal(gebruik) en liefhebbers van scherpe komische columns in het algemeen. …Lees verder

Over Paulien Cornelisse

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dirk Annemans

Paulien Cornelisse (Amsterdam, 24 februari 1976) is een Nederlandse schrijfster, cabaretière, columniste en televisiepresentator.

Biografie

Paulien Cornelisse werd in 1976 geboren in Amsterdam. Van 1988 tot 1994 bezocht ze hier het Barlaeus Gymnasium. Hierna studeerde ze een jaar op de Brandeis-universiteit in Waltham bij Boston. Van 1995 tot 2000 studeerde ze psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. In het jaar 1998–1999 studeerde ze aan de universiteit van Hiroshima.

Van 1999 tot 2003 vormde ze samen met Irene van der Aart het cabaretduo Rots. Van 2001 tot 2004 speelde ze bij Comedytrain. In 2000 begon ze tevens te werken als schrijvend journalist en vanaf 2007 ook als columnist.

In 2005 begon ze solo op te treden als cabaretière. In 2007 deed ze mee aan het Leids Cabaret Festival, waar ze tweede werd. In 2008 ging haar eerste volledige voorstelling Dagbraken in première, waarvoor ze in 2010 de cabare…Lees verder op Wikipedia