Boek
Nederlands

Bang voor vampiers

Paul Van Loon (auteur), Hugo Van Look (illustrator)
Gijs wil een boek over vampiers lezen. Maar zijn oudere broer Rik vindt hem daarvoor te klein. Daarom is Gijs boos en verzint een plan. AVI-E4. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Vampiers
Leesniveau
AVI M4, AVI E4, AVI 4
Titel
Bang voor vampiers
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Hugo Van Look
Taal
Nederlands
Editie
Vierde herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2017 | Andere uitgaves
38 p. : ill.
ISBN
9789025872212 (hardback)

Besprekingen

Dit is een leuk griezelverhaal voor prille lezers die al vrij vlot kunnen lezen (AVI 4).

Gijs is een beetje jaloers op Rik, zijn oudere broer die gek is op griezelverhalen. Hij zou ook eens een lekker dik en spannend boek willen lezen. Maar zijn broer wimpelt hem telkens af met "Dat is niks voor jou. Veel te eng voor kleintjes". Samen met vriendje Kees bedenkt hij een plannetje om Rik eens flink te laten schrikken. Ze zullen zich verkleden en schminken als vampiers en 's nachts aan het slaapkamerraam van Rik verschijnen. Alles lijkt prima te slagen en Rik zingt 's morgens duidelijk een toontje lager. Maar Kees beweert dat hij helemaal niet kwam opdagen. Wie heeft er dan samen met Gijs voor vampier gespeeld?

Het verhaal heeft een leuke plot, waarbij de lezertjes eventjes op een verkeerd been worden gezet. Elk blokje tekst krijgt een verduidelijkende zwart-wittekening, waaraan beginnende lezers veel steun hebben. [Anita Wuestenberg]
Rik leest een boek over vampiers. Zijn jongere broer Gijs wil het ook graag 'lezen'. Maar dat mag niet van Rik omdat hij Gijs te klein vindt voor enge verhalen. Samen met zijn vriend Kees verzint Gijs een plan: Rik krijgt die avond bezoek van twee vampiers. Een eenvoudig, maar spannend griezelverhaal voor iets gevorderde lezers. Het verhaal is opgedeeld in getitelde hoofdstukken. Elke zin begint op een nieuwe regel. Het lettertype met schreef is duidelijk, in een donkergrijze kleur gedrukt. Bijna elke bladzijde is geïllustreerd met een kleurenillustraties in krijt en verf en heeft een aantrekkelijk omslag. Vanaf ca. 7 jaar.

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij d…Lees verder op Wikipedia