Boek
Nederlands
Titel
Gedichten / Paul Snoek ; samengest. door Yves T'Sjoen
Auteur
Paul Snoek
Samensteller
Yves T'Sjoen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2006
887 p. : ill.
ISBN
90-450-1327-4 90-774-4161-1 9789077441619

Besprekingen

Na de verzamelde gedichten van Jos de Haes en H.C. Pernath worden nu ook de gedichten gebundeld van Paul Snoek (1933-1981), volgens dezelfde (niet ongecontesteerde) editieprincipes. Belangrijk is vooral dat daardoor het werk van een van de populairste dichters uit de naoorlogse Vlaamse periode opnieuw binnen het bereik komt van nieuwe lezers. In het geval van Snoek belooft dat alleszins een fascinerende verkenning te worden. Snoek was immers een van de eerste dichters die het experimentele schrijven, met zijn alogische, haast surreële beelden, toegankelijk wist te maken voor een breder publiek. In die zin is het misleidend om hem op te voeren als een rasechte experimentele dichter, die compromisloos de analyse van de taal en het eigen ik aanging. Snoek was veel kameleontischer van aard. Van bij zijn eerste bundels kan je een grote fascinatie vaststellen voor het experimentele spel met klank en ritme; heel wat van de vroege gedichten herinneren niet toevallig aan de late Van Ostaijen, …Lees verder
De vorige editie van Paul Snoeks verzamelde gedichten dateert van kort na zijn overlijden in 1981. Deze nieuwe bundeling bevat onuitgegeven gedichten en is volgens de wetenschappelijke principes van het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie samengesteld. Toch verschilt ze niet zodanig van de eerste uitgave als nogal programmatisch wordt betoogd in de verantwoording. Snoek was een van de eerste dichters die het experimentele schrijven, met zijn alogische, bijna surreële beelden, toegankelijk wist te maken voor een breder publiek. Zijn experimentele spel met klank en ritme wordt ingepast in een herkenbare thematiek over de mens als een verlangend wezen, die leeft in onmin met zijn bestaan en vlucht in een soort van droomwereld die sterk mythische en sprookjesachtige trekken aanneemt. Het oeuvre van Snoek is nogal wisselvallig van kwaliteit, en in een boek als dit vallen de herhalingen van zichzelf en anderen sterk op. Het boek bevat ook wat plastisch werk van Snoek, en verder een bi…Lees verder

Over Paul Snoek

Paul Snoek was het pseudoniem van Edmond André Coralie Schietekat (Sint-Niklaas, 17 december 1933 – Tielt, 19 oktober 1981). Snoek was een van de bekendste dichters en prozaschrijvers van België. Hij was tevens kunstschilder. Zijn pseudoniem is afkomstig van de naam van zijn moeder Paula Snoeck.

Biografie

Paul Snoek was de oudste zoon van Omer William Schietekat en Paula Sylvia Snoeck. In 1961 trouwde hij met Maria Magdalena Vereecke (Mylène) en samen hadden ze drie kinderen: een tweeling, Jan en Paul in 1963, en Sophie in 1966.

Hij was een middelmatige leerling in de nonnenschool Berkenboom en later in het St. Jozefsinstituut van zijn geboortestad. Reeds van jongs af ging zijn interesse uit naar de natuur, maar ook naar het schilderen. Zijn vader had gedurende de Tweede Wereldoorlog ook schilderijen gemaakt om deze te ruilen bij de boeren voor voedsel.

Schietekat studeerde aan het Sint-Lievenscollege te Ant…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek