Boek
Nederlands

Aardige jongens

Patrick Modiano (auteur), Edu Borger (vertaler)
Na twintig jaar komt een groepje mannen dat op eenzelfde internaat zat weer bijeen.
Extra onderwerp
NRC, boeken
Titel
Aardige jongens
Auteur
Patrick Modiano
Vertaler
Edu Borger
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
De si braves garçons
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2014
215 p.
ISBN
9789021458144 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Zoals in al zijn boeken gaat het in deze roman van Modiano om een verleden tijd of liever om de herinnering waarin het verleden, als in een caleidoscoop, telkens wisselende gedaanten aanneemt. De verzamelplaats van de herinneringsbeelden is het internaat Valvet in de buurt van Parijs, waarheen jongens door hun rijke ouders worden afgeschoven. Het leven op het internaat met zijn wrede en broeierige rituelen leeft voort, gekleurd door weemoed en daardoor geleidelijk aan geïdealiseerd, in de hoofden van de vroegere bewoners. De verteller ontmoet hen twintig jaar later en wanneer hij hun levensloop traceert kan hij vaststellen dat ze stuk voor stuk ontspoord zijn. Het gaat het om de reconstructie van een verleden dat nooit een harmonische eenheid was, en het dus ook nooit zal worden, alleen kunstmatig als schijnbeeld. De Franse auteur (1945) is winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014.

Over Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 30 juli 1945) is een Franse schrijver en de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014. Eerder werd Modiano reeds gelauwerd met onder meer de Grand Prix du Roman van de Académie française (1972) en de prestigieuze Prix Goncourt (1978).

Modiano is de zoon van Louisa Colpijn, een Belgische actrice, en Albert Modiano, een uit het Egyptische Alexandrië afkomstige Joods-Italiaanse man, die elkaar in 1942 in bezet Parijs ontmoetten. Modiano had een vrij eenzame jeugd: zijn ouders waren veel afwezig, zijn broertje stierf op jonge leeftijd en hij zat jaren op strenge katholieke kostscholen. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door met het lezen van boeken van schrijvers zoals Louis-Ferdinand Céline, Gustave Flaubert en Marcel Proust (met die laatste wordt hij vaak vergeleken). Op een van zijn scholen kreeg hij les van Raymond Queneau, die hem onder zijn hoede nam en later introduceerde in de literaire wereld door hem mee …Lees verder op Wikipedia

Suggesties