Boek
Nederlands

Nachtboek van een slapeloze

Nachtboek van een slapeloze

Genre:
Titel
Nachtboek van een slapeloze
Auteur
Patricia De Martelaere
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2006 | Andere uitgaves
133 p.
ISBN
90-214-7522-7

Besprekingen

Een man, eind veertig, kan van de ene op de andere dag, niet meer slapen. Om zijn tijd 's nachts door te komen, houdt hij een "dag"boek bij. Via deze notities, die in de ik-vorm geschreven zijn, komt men achter de aard van de hoofdpersoon en zijn gezinsleden. De slapeloosheid van de man leidt via overmatig alcoholgebruik tot een overdosis slaapmiddelen. "Dat is het voordeel tegenover een pistoolschot, waarbij je niet meer tussen het afgaan en het overlijden kan schrijven: dat het is afgegaan". Knap geschreven, indringend debuut, waarin haar filosofische achtergrond doorklinkt, alsook haar vrouw-zijn: de mannelijke hoofdpersoon reageert op sommige situaties nogal vrouwelijk. Normale druk.

Over Patricia De Martelaere

CC BY 1.0 - Foto van/door Salomé Smets

Patricia De Martelaere, voluit Patricia Marie Madeleine Godelieve De Martelaere (Zottegem, 16 april 1957 – Wezemaal, 4 maart 2009) was een Belgische filosofe, hoogleraar, auteur en essayist.

Loopbaan

De Martelaere studeerde wijsbegeerte aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar zij in 1984 promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte op een proefschrift over het scepticisme van David Hume. Zij doceerde als hoogleraar aan de KU Leuven, waar zij aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte onder meer de vakken Hedendaagse Wijsbegeerte, Taalfilosofie en Taoïsme onderwees.

De Martelaere publiceerde onder meer over Hume, Schopenhauer, Nietzsche, Freud, Wittgenstein, Derrida, Laozi en Zhuangzi. Zij was tot het academiejaar 2007/2008 ook verbonden aan de Katholieke Universiteit Brussel als hoogleraar. Op 29 januari 2009 werd tijdens de 20ste Dies Natalis van de Universiteit voor Humanistiek een eredoctoraat aan haar uitgereikt voor h…Lees verder op Wikipedia