Boek
Nederlands

Bewaar altijd een stukje brood : het waargebeurde verhaal van Dov Nasch, een veertienjarige joodse jongen die het v...

Bewaar altijd een stukje brood : het waargebeurde verhaal van Dov Nasch, een veertienjarige joodse jongen die het v...

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Dov Nasch, een 14-jarige Hongaarse jongen (ik-figuur), die met zijn familie in het vernietigingskamp Auschwitz zit, probeert uit alle macht te overleven. Gebaseerd op ware gebeurtenissen. Met enkele zwart-witfoto's. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Bewaar altijd een stukje brood : het waargebeurde verhaal van Dov Nasch, een veertienjarige joodse jongen die het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau overleefde
Auteur
Patricia De Landtsheer
Taal
Nederlands
Editie
2de herz. dr.
Uitgever
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2011 | Andere uitgaves
200 p. : ill.
ISBN
9789053417461 (hardback)

Besprekingen

Bij nadering van het einde van het boek begon zich een vraag bij me op te dringen. Hoe komt het dat een verhaal waarin de afschuwelijkste dingen worden verteld die mensen elkaar kunnen aandoen, me nauwelijks raakt? Althans niet emotioneel. Rationeel kan ik goed beredeneren hoe pervers de situatie in de Duitse concentratiekampen was, hoe het leven van de 14-jarige jongen die de hoofdpersoon is in het boek, op onherstelbare wijze beschadigd is, hoe moeilijk, ja, onmogelijk het was die ervaringen met anderen te delen: "We durfden gewoon niet te praten omdat het té vreselijk was. We hadden angst niet geloofd te worden". Toen las ik de epiloog; de schrijfster van het boek treedt hierin zelf op in gesprek met Dov Nasch wiens belevenissen zij heeft opgeschreven. Het gesprek heeft ze op band opgenomen. Hoe in juni '44 het toen al incomplete gezin Nasch -- vader en oudste zoon waren al eerder 'tewerkgesteld' -- naar Auschwitz wordt getransporteerd; moeder, drie meisjes, twee jongens, van wie …Lees verder
Patricia de Landtsheer (1952), een Vlaamse jeugdauteur die naast enkele romans ook 'Genummerd voor het leven' (over de Holocaust, 2009) schreef, vertelt in dit boek het waargebeurde verhaal van Dov Nasch die in 1944 naar Auschwitz werd gevoerd. Dov was toen veertien jaar. In het boek worden zijn verschrikkelijke belevenissen en de hulp die hij kreeg in de kampen en de periode daarna, weergegeven. Herdruk van de uitgave van 2001, herschreven in de ik-vorm, maar verder met weinig veranderingen. Het geheel lijkt nu meer gericht op volwassenen. Wat betreft opmaak is er nu een verdeling in deel een (het verhaal), deel twee (een gesprek met Dov, voorheen de epiloog) en deel drie (foto's en archiefmateriaal). Het boek wordt afgesloten met een nawoord van de auteur en een verklarende woordenlijst. Doelgroep zijn lezers die interesse hebben voor de Holocaust; het is zeker goed te gebruiken bij onderwijs hierover. Technisch leesbaar vanaf ca. 12 jaar, maar inhoudelijk (door de beschreven gruwel…Lees verder

Over Patricia De Landtsheer

Patricia De Landtsheer (Dendermonde, 7 februari 1952) is een Vlaams auteur van jeugdboeken. Ze schreef ook enkele romans.

De Landtsheer is getrouwd en heeft een dochter. Oorspronkelijk wilde ze lerares worden, maar door omstandigheden kwam het daar niet van. Ze geeft jaarlijks veel schoollezingen.

Bibliografie

  • 1979 Boeketpoëzie-Tien dichteressen (Scribae)
  • 1983 Vluchtheuvel (De Kleine Uitgeverij)
  • 1986 Sporen (De Nederlanden/Antwerpen)
  • 1993 Nog even naar Jan (Clavis)
  • 1994 Ploef (Clavis)
  • 1995 Ze zeggen dat ik stink (Clavis)
  • 1996 Heikje Heks (Clavis)
  • 1997 De grote oorlog van Martinus (Abimo)
  • 1998 Gekke Mon (uitgeverij De Eenhoorn)
  • 1999 Heikje helpt een handje (Clavis)
  • 2000 Aan het eind van de tunnel (De Vries-Brouwers)
  • 2000 Ploef en het Ruisbee…Lees verder op Wikipedia