Boek
Nederlands

Iedereen heeft gelijk

Paolo Sorrentino (auteur), Etta Maris (vertaler)
Het is begin jaren tachtig. Tony Pagoda schittert als Italiaanse nachtclubzanger, woont in Napels met zijn vrouw en kind, heeft een vriendin en vindt dat hij alles uit het leven haalt wat erin zit. Hij vertelt over zijn jeugd, over zijn vrienden en over zijn grote liefde Beatrice, de enige vrouw van wie hij echt heeft gehouden. Hij is cynisch, slecht, slim en bovenal laf.
Onderwerp
Mannen, Beroemdheid
Titel
Iedereen heeft gelijk
Auteur
Paolo Sorrentino 1970-
Vertaler
Etta Maris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Hanno tutti ragione
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2011
351 p.
ISBN
9789048806492 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Eén lange monoloog, waarin de ik-figuur, de cocaïneverslaafde nachtclubzanger Tony Pagoda zijn levensverhaal vertelt, beginnend in 1979, wanneer zijn zangcarrière al over zijn hoogtepunt heen is. Zijn vrouw is een meubelstuk voor hem geworden en wil scheiden. Zijn enige echte liefde Beatrice is er niet meer. In een niets en niemand ontziende tirade bespreekt de hoofdpersoon wat hem zoal overkomt, ook zichzelf spaart hij niet. Hilarische gebeurtenissen wisselen elkaar af met bespiegelingen over het menselijk bestaan in een stijl vol sarcasme, humor en overdrijvingen. Zijn medemensen zijn voornamelijk karikaturen die aan de kaak gesteld worden. Zelf slaat hij op de vlucht voor het jachtige bestaan en verblijft twintig jaar in alle eenzaamheid in Brazilië, waarna hij, verleid door het grote geld, toch weer terugkeert naar Italië. De auteur (1970), een succesvol Italiaans filmregisseur, heeft een meeslepend en origineel boek geschreven, waarin overigens de vele uitweidingen het verhaal me…Lees verder

Over Paolo Sorrentino

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door

Paolo Sorrentino (Napels, 31 mei 1970) is een Italiaanse filmregisseur en scenarioschrijver. Zijn film La grande bellezza won in 2014 een Oscar voor de beste buitenlandse film.

Biografie

Paolo Sorrentino verloor op zeventienjarige leeftijd zijn beide ouders door een ongeval als gevolg van een gaslek in hun woning.

In 1998 schreef hij mee aan het scenario voor de film Polvere di Napoli.

Als regisseur verwierf hij internationale erkenning met de film Le conseguenze dell'amore, over het leven van een eenzame Italiaan die in Zwitserland hand-en-spandiensten verleent aan de maffia. De film werd in 2004 genomineerd voor de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

In 2008 regisseerde Sorrentino Il divo, een biopic over het leven van de voormalige Italiaanse premier Giulio Andreotti. Deze werd beschuldigd van banden met de maffia. Ook deze film kreeg een nominatie voor de Gouden Palm. …Lees verder op Wikipedia