Boek
Nederlands
Titel
De hemel verslinden
Auteur
Paolo Giordano
Vertaler
Mieke Geuzebroek Pietha De Voogd
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Divorare il cielo
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
459 p.
ISBN
9789403132600 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Alle wegen leiden uit Rome

In De hemel verslinden, de nieuwe roman van Paolo Giordano, worstelen de personages voortdurend met de wereld om zich heen. Die wereld ligt niet toevallig in Italië, dat, net als de Italiaanse literatuur zelf, worstelt met verleden en toekomst.

Iedere zomer reist Teresa samen met haar vader vanuit Turijn naar het verre zuiden van Italië, naar Speziale, in Puglia, waar haar oma nog steeds in de familiale villa woont. Moeder blijft achter in de stad; het plattelandsleven zegt haar maar weinig. Wanneer Teresa op een avond drie jongens in het zwembad van haar oma ziet ploeteren, wordt ze nieuwsgierig. Wie zijn ze, waar komen ze vandaan, en vooral: waarom lijken ze zich zo te amuseren, terwijl zij zich toch vooral verveelt tussen al die volwassenen. Dus gaat ze op zoek naar de drie, naar Bern, Tommaso en Nicola, die even verderop in een religieus tehuis blijken te wonen en haar leven voor eens en altijd in een plooi zullen leggen.

Zo begint De hemel verslinden, de vierde roman van Paolo Giordano, de man die een klein decennium geleden met zijn debuut De eenzaamheid van de priemgetallen de hele wereld voor zich won. Het boek ging over de onmogelijke liefde tussen de wiskundige bolleboos Mattia en de kreupele Alice, …Lees verder

De hemel bestormen

Roman. Eindelijk grijpt Paolo Giordano terug naar de thema's uit zijn debuut. De hemel verslinden toont op meesterlijke wijze de wanhopige zoektocht van een stel millennials naar zingeving.

Succes is niet per se een zegen. Paolo Giordano kan ervan meespreken. Hij was amper 26 toen zijn debuutroman, De eenzaamheid van de priemgetallen, de wereld veroverde. Die plotselinge roem werkte verlammend, Giordano belandde prompt in een impasse. Het kostte hem de grootste moeite om zijn daaropvolgende romans op de rails te krijgen, en dat was eraan te merken. Tien jaar na zijn eclatante debuut grijpt de auteur eindelijk terug op de thema's waar hij al die tijd met een grote boog omheen is gelopen: opgroeiende jongeren en eenzaamheid. De hemel verslinden vertrekt net als zijn eersteling van een onmogelijke relatie tussen een jongen en een meisje, maar deze keer loodst Giordano een heel stel millennials door de adolescentie heen.

Op je twintigste ligt de wereld aan je voeten en reik je naar het absolute. De vraag is wat er op volwassen leeftijd van al die jeugdige overmoed en idealen overblijft. Om dat uit te zoeken stuurt Giordano de veertienjarige Teresa naar het Apulisch…Lees verder

Doorstoofde zomers in een groen paradijs

Paolo Giordano wil te veel in deze onvolmaakte roman, die je desalniettemin bijna ademloos uitleest.

De eerste keer dat het geluk zich in Teresa's leven aandient, is dat meteen het begin van het einde. Ze is 14, het is een loomhete zomer en ze kijkt in de donkere ogen van een jongen, Bern genaamd - en in de kortstondige eeuwigheid van dat moment weet ze alles over hem, over hen, over het leven.

Die gebeurtenis, helder als een openbaring, vindt plaats in de oude villa van haar grootmoeder in Speziale, op het platteland van de diepzuidelijke regio Puglia, waar Teresa en haar vader ieder jaar vanuit Turijn naartoe rijden om er lange, doorstoofde zomers door te brengen. Naast de villa ligt een vervallen masseria, een boerderij, waar de idealist Cesare een stel jongens uit probleemgezinnen onder zijn hoede heeft genomen. De even charismatische als raadselachtige Bern is een van hen.

Elke zomer dat Teresa in Speziale terugkeert, voelt ze zich sterker aangetrokken tot die mysterieuze, afgezonderde commune waar Cesare de scepter zwaait en Bern de onrust in haar binnenste aan…Lees verder

Teresa gaat elke zomer met haar vader bij haar oma in het Italiaanse Speziale logeren. Ze ontmoet daar drie halfbroers, die naast haar oma in een boerenhoeve wonen, een zeer nauwe band met elkaar hebben en voor haar heel belangrijk worden. Met één van de jongens, Bern, krijgt ze op 17-jarige leeftijd een relatie en elk jaar ontmoeten ze elkaar weer, totdat Bern plotseling verdwijnt. Als haar oma overlijdt, ziet ze Bern weer op de boerenhoeve en gaat er met hem en vier anderen wonen. Ze vormen er een ecologische, zelfvoorzienende gemeenschap. Later blijven Teresa en Bern samen op de hoeve wonen. Ze hebben een kinderwens, maar deze wordt niet vervuld en dat zorgt uiteindelijk voor het verbreken van hun relatie. Vanaf het begin word je als lezer ondergedompeld in deze intense, prachtig geschreven roman. De perspectiefwisselingen tussen Teresa en één van de halfbroers zorgt voor vaart en onverwachte wendingen in het verhaal. Duidelijke druk.

Nu viert Paolo Giordano vrijheid en vitaliteit

'De hemel verslinden' is een waardig opvolger van 'De eenzaamheid van de priemgetallen'

In 2008 werd Paolo Giordano (1982) met het overrompelende 'De eenzaamheid van de priemgetallen' de jongste winnaar ooit van de vooraanstaande literatuurprijs Premio Strega. Na een schitterende tweede roman over een peloton Italiaanse soldaten in Afghanistan ('Het menselijk lichaam'), bleef het lange tijd stil, op een mooie psychologische novelle na. Tien jaar na zijn debuut keert Giordano met 'De hemel verslinden' terug naar de wereld van pubers en adolescenten waarmee hij in zijn eerste roman furore maakte. Al zijn personages zijn complex en op een bepaalde manier gebroken. Groot verschil ten opzichte van de in zichzelf gekeerde Mattia en Alice uit 'De eenzaamheid van de priemgetallen' is dat Giordano nu de andere kant van adolescentie vertelt, de mysterieuze aantrekkingskracht van onstuimige vitaliteit, ongeremde idealen en vrijheidsgeest.

De beschermd opgegroeide Turijnse Teresa heeft via haar vader wortels in een dorpje in Apulië, helemaal in de hak van de Italiaans…Lees verder

Over Paolo Giordano

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Elena Torre

Paolo Giordano (Turijn, 19 december 1982) is een Italiaans schrijver.

Biografie

Paolo Giordano is woonachtig in San Mauro Torinese, een klein dorp in de buurt van Turijn. De vader van Giordano is gynaecoloog, zijn moeder lerares Engels.

De jonge schrijver studeerde in 2007 cum laude af in natuurkunde. In een project dat mede gefinancierd werd door het Istituto Nazionale di Fisica Nucleare, bestudeerde hij met andere wetenschappers de eigenschappen van bottom quark-deeltjes. Hij had ook een grote interesse in architectuur.

Zijn eerste werk, De eenzaamheid van de priemgetallen, in het Italiaans La solitudine dei numeri primi, won verschillende prijzen, waaronder de belangrijkste Italiaanse literatuurprijs de Premio Strega.

Bovendien kreeg de schrijver voor dit boek de Premio Campiello, de Premio Fiesole Narrativa Under 40, de Merck-Serono-prijs voor wetenschap en literatuur e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties