Autobiografische verhalen over reizen, liefde en kunst.
Titel
Sensaties
Auteur
Oscar Van den Boogaard
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2000
179 p.
ISBN
90-214-5328-2

Besprekingen

Lezers van de 'Standaard der Letteren' kennen de rubriek '1001 notities' waaraan Oscar van den Boogaard vast meewerkt. Hij schrijft ook columnachtige stukken voor de 'NRC-Handelsblad' en 'Vrij Nederland'. Een verzameling ervan in boekvorm is in het geval van Oscar van den Boogaard zinvol omdat zijn aantekeningenstroom heel veel lezenswaardigs inhoudt en geenszins als een nog eens opgewarmde prak overkomt. Sensaties is een vorm van verkapt autobiografisch schrijven. Terloops zien we de auteur als kleine jongen in Paramaribo tussen de bananenbomen op een reuzenschildpad staan of we vernemen dat hij zijn Surinaams accent absoluut wou bewaren, want hij wilde niet zijn als de anderen omdat hij niet was als de anderen. Hij verhaalt zijn toevallige (?) ontmoeting met Jan op een rondvaartboot in Amsterdam in 1987, het begin van hun grote liefde. Van den Boogaard schrijft over zichzelf zonder narcisme of egotripperij. Hij ontroert als hij onverwacht een jeugdlief weerziet die haar zoont…Lees verder
De roman "De heerlijkheid van Julia"* bezorgde deze succesvolle auteur nominaties en een groot lezerspubliek. In dit nieuwe boek diept hij het genre van de autobiografische prozafragmenten op verrassende wijze uit. De schrijver maakt de lezer in korte paragrafen deelgenoot van zijn gedachten, observaties en wederwaardigheden en die zijn bij hem bepaald interessant. Er wordt in dit boek veel gereisd (Brussel, Parijs, Rio), bemind (vooral jongens) en gecommuniceerd (vooral met andere kunstenaars). Van den Boogaard is schaamteloos op een niet gênante manier, heeft gevoel voor humor en is een subliem stilist. Een heerlijk boek. Deels eerder gepubliceerd in NRC en Vrij Nederland. Prettige druk.

Over Oscar Van den Boogaard

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marcel Lennartz

Oscar van den Boogaard (Harderwijk, 30 mei 1964) is een Nederlandse schrijver.

Leven en werk

Van den Boogaard groeide op in Suriname en in Nederland. Hij werkte korte tijd op een advocatenkantoor alvorens zich fulltime aan het schrijven te wijden.

Onder zijn eigen naam publiceerde hij romans bij Querido, De Arbeiderspers, De Prom en De Bezige Bij. Onder het pseudoniem Emmanuel Lipp schreef hij, samen met zijn partner Steven Van Watermeulen, de roman Chinchilla Song. Met Van Watermeulen schreef hij tevens de roman Zeeduivel voor Amalia, onder het pseudoniem Pearl Sweetlife. Deze beide romans werden bij De Geus gepubliceerd.

Reeds vele jaren verschijnt er elke vrijdag een column van zijn hand in de Vlaamse krant De Standaard. Voorheen publiceerde hij deze column op maandag, onder de titel De man op maandag.

Van den Boogaard was van 2011 tot 2016 artistiek directeur van het Hoger …Lees verder op Wikipedia