Boek
Nederlands

Meer dan een minnaar : roman

+1
Meer dan een minnaar : roman
×
Meer dan een minnaar : roman Meer dan een minnaar : roman

Meer dan een minnaar : roman

Genre:
Titel
Meer dan een minnaar : roman
Auteur
Oscar Van den Boogaard
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2010
229 p.
ISBN
9789023454410 (paperback)

Besprekingen

In Meer dan een minnaar zoomt Oscar van den Boogaard in op twee families in het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem: de Poppes, die tot de middenklasse behoren, en hun buren, de welstellende Bouvy's. Het gezin Poppe bestaat uit Noël, die als tuinman op een golfterrein werkt, en zijn vrouw, gewezen prostituee Regina Ekman. Bij Noël staat het natuurlijke, viriele en ongecompliceerde centraal, waardoor hij de wereld van het beest belichaamt. Hun neurotische zoon August wil ontsnappen aan de beperkingen die verbonden zijn met de lagere middenklasse. Om zich van zijn familie te onderscheiden eet hij geen vlees en gebruikt hij geen alcohol of drugs.
Psychiater-seksuoloog Rudolf Bouvy woont samen met zijn tweede, hoogzwangere vrouw Elsie Goetgeluk, docent Engelse letterkunde en Beckettspecialist, in een kubusvilla. Door hun intellectuele kapitaal representeert dit koppel de wereld van de geest. Lilly, Rudolfs dochter uit zijn vorige huwelijk, is het slachtoffer van een nieuw sameng…Lees verder
Deze tiende roman van de succesvolle Nederlandse romancier en toneelschrijver (1964) verweeft op kaleidoscopische wijze de levens van de leden van twee gezinnen die naast elkaar wonen in het Vlaamse Sint-Martens-Latem, ‘een ongelooflijk dom gat vergeleken met Antwerpen’. Elk hoofdstuk volgt de gebeurtenissen en ontmoetingen vanuit het perspectief van een van de gezinsleden (ouders en kinderen) van de wat volkse familie Poppe en de elitaire familie Bouvy. Te beginnen in 1987 en opgedeeld in drie afdelingen. Alle grote leefthema’s komen veelal via korte en puntige dialogen aan de orde. De stijl is eenvoudig, bondig en beschrijft wat er concreet gebeurt zonder dat de verschillende karakters nu sterk uit de verf komen. Maar dat stoort niet. Omdat er geen sprake is van een spanningsboog of sterk plot, kun je als lezer heerlijk meedeinen op deze zeer verschillende levens die elkaar voortdurend raken, boeien en afstoten op zoek naar geluk. Een boek met een happy end. ‘Drie schapenwolkjes dri…Lees verder

Over Oscar Van den Boogaard

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marcel Lennartz

Oscar van den Boogaard (Harderwijk, 30 mei 1964) is een Nederlandse schrijver.

Leven en werk

Van den Boogaard groeide op in Suriname en in Nederland. Hij werkte korte tijd op een advocatenkantoor alvorens zich fulltime aan het schrijven te wijden.

Onder zijn eigen naam publiceerde hij romans bij Querido, De Arbeiderspers, De Prom en De Bezige Bij. Onder het pseudoniem Emmanuel Lipp schreef hij, samen met zijn partner Steven Van Watermeulen, de roman Chinchilla Song. Met Van Watermeulen schreef hij tevens de roman Zeeduivel voor Amalia, onder het pseudoniem Pearl Sweetlife. Deze beide romans werden bij De Geus gepubliceerd.

Reeds vele jaren verschijnt er elke vrijdag een column van zijn hand in de Vlaamse krant De Standaard. Voorheen publiceerde hij deze column op maandag, onder de titel De man op maandag.

Van den Boogaard was van 2011 tot 2016 artistiek directeur van het Hoger …Lees verder op Wikipedia