Voor het uitspreken van de troonrede op Prinsjesdag 2003 droomt koningin Beatrix weg en peinst over haar leven met Claus, hun liefde, de relatie met haar kinderen, haar ouders en het koningschap.
Titel
Majesteit
Auteur
Oscar Van den Boogaard
Nawoord
Ger Beukenkamp
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2010
190 p.
Aantekening
Gebaseerd op het filmscenario Majesteit van Ger Beukenkamp
ISBN
9789044518061 (hardback)

Besprekingen

Roman gebaseerd op het gelijknamige filmscenario van Ger Beukenkamp over een dag uit het leven van koningin Beatrix. Het is Prinsjesdag 2003, een jaar na de dood van Claus en straks zal Beatrix de troonrede uitspreken. Ze droomt weg en peinst over haar leven met Claus, hun liefde, de relatie met haar kinderen, haar ouders, het koningschap, macht, plichtsgevoel, diepte- en hoogtepunten uit haar leven. Op het laatste moment wil minister-president Balkenende nog iets veranderen in de troonrede rond het thema multiculturele samenleving. Beatrix voelt daar niks voor. Makkelijk leesbaar, sfeervol en overtuigend portret van het innerlijke leven van een eenzame koningin die rouwt over het verlies van haar partner en twijfelt aan het koningschap, haar opvolging en alles wat dat met zich meebrengt. Toch niet alleen somber, want Van den Boogaard heeft het met humor en mededogen geschreven, niets menselijks is de koningin vreemd, zo rookt ze ’s ochtends haar eerste sigaret al in bed en draagt pan…Lees verder

Over Oscar Van den Boogaard

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marcel Lennartz

Oscar van den Boogaard (Harderwijk, 30 mei 1964) is een Nederlandse schrijver.

Leven en werk

Van den Boogaard groeide op in Suriname en in Nederland. Hij werkte korte tijd op een advocatenkantoor alvorens zich fulltime aan het schrijven te wijden.

Onder zijn eigen naam publiceerde hij romans bij Querido, De Arbeiderspers, De Prom en De Bezige Bij. Onder het pseudoniem Emmanuel Lipp schreef hij, samen met zijn partner Steven Van Watermeulen, de roman Chinchilla Song. Met Van Watermeulen schreef hij tevens de roman Zeeduivel voor Amalia, onder het pseudoniem Pearl Sweetlife. Deze beide romans werden bij De Geus gepubliceerd.

Reeds vele jaren verschijnt er elke vrijdag een column van zijn hand in de Vlaamse krant De Standaard. Voorheen publiceerde hij deze column op maandag, onder de titel De man op maandag.

Van den Boogaard was van 2011 tot 2016 artistiek directeur van het Hoger …Lees verder op Wikipedia