Boek
Nederlands
Een homoseksuele jongeman keert na de zelfmoord van zijn vriend terug naar het huis van zijn ouders om opnieuw de zin van zijn leven te vinden.
Titel
Magic man
Auteur
Oscar Van den Boogaard
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2007
281 p.
ISBN
9789023425205

Besprekingen

Als Bruno Oblanski, het hoofdpersonage in Oscar van den Boogaards nieuwe roman Magic man u bekend voorkomt, dan hebt u wellicht ooit ook de derde roman van deze Nederlandse schrijver gelezen. In Bruno's optimisme (1993) keerde het jonge hoofdpersonage, gebeten om op eigen benen te staan en ten volle van het echte leven te gaan proeven, zijn familie en zijn vertrouwde omgeving de rug toe. In Magic man zoekt diezelfde Bruno, intussen 31 geworden, zijn roots terug op.

Voor deze sequel heeft Van den Boogaard een zinnetje uit een nummer van hiphoppers The Roots gekozen: "I push my seed in her bush for life". Bruno Oblanski is nog steeds een bom die gevuld is met een gevaarlijke cocktail van enerzijds bronstig vitalisme en anderzijds een naar doodsdrift neigende zwartgalligheid. Maar een bom wordt pas een echte bom wanneer ze ook daadwerkelijk barst, en precies dat lot is hem dan ook onvermijdelijk beschoren.

In Magic man gaat Oblanski terug naar he…Lees verder
Oscar van den Boogaard (1964) schreef met zijn nieuwe roman een vervolg op zijn derde roman 'Bruno's optimisme' (1993). Na die roman schreef hij onder andere 'De heerlijkheid van Julia' (1995) en 'Liefdesdood' (1999), respectievelijk genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 1996 en de AKO Literatuurprijs 1999. 'Magic Man' vertelt het verhaal van de 31-jarige homoseksuele Bruno die na de zelfmoord van zijn vriend Max terugkeert naar het hotel van zijn ouders in de bergen van Zwitserland. Daar voelt hij voor het eerst de vrijheid om te ontdekken wat hem echt gelukkig maakt. Hij wordt voor het eerst verliefd op een vrouw, zet zich af tegen zijn ouders en broer, volgt een meditatiecursus en gaat uiteindelijk met vriendin en dochter in Rio wonen. Die existentiële zoektocht wordt beschreven in een heldere, prettig leesbare stijl zonder al te veel tierelantijnen en moeilijke woorden, maar vervalt af en toe ook in clichés. Toch is 'Magic Man' een authentiek boek dat gewaardeerd zal worden d…Lees verder

Over Oscar Van den Boogaard

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marcel Lennartz

Oscar van den Boogaard (Harderwijk, 30 mei 1964) is een Nederlandse schrijver.

Leven en werk

Van den Boogaard groeide op in Suriname en in Nederland. Hij werkte korte tijd op een advocatenkantoor alvorens zich fulltime aan het schrijven te wijden.

Onder zijn eigen naam publiceerde hij romans bij Querido, De Arbeiderspers, De Prom en De Bezige Bij. Onder het pseudoniem Emmanuel Lipp schreef hij, samen met zijn partner Steven Van Watermeulen, de roman Chinchilla Song. Met Van Watermeulen schreef hij tevens de roman Zeeduivel voor Amalia, onder het pseudoniem Pearl Sweetlife. Deze beide romans werden bij De Geus gepubliceerd.

Reeds vele jaren verschijnt er elke vrijdag een column van zijn hand in de Vlaamse krant De Standaard. Voorheen publiceerde hij deze column op maandag, onder de titel De man op maandag.

Van den Boogaard was van 2011 tot 2016 artistiek directeur van het Hoger …Lees verder op Wikipedia