Boek
Nederlands
De verdrinkingsdood van hun kind blijkt samen te vallen met de dood van de liefde tussen een man en een vrouw.
Titel
Liefdesdood
Auteur
Oscar Van den Boogaard
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2001 | Andere uitgaves
172 p.
ISBN
90-214-5435-1

Besprekingen

Oscar van den Boogaard (1964) is vooral bekend door zijn vierde roman 'De heerlijkheid van Julia' uit 1995. In deze vijfde roman staat een gevoelig thema centraal: de verwerking van de dood van een kind. 'Je ouders verliezen is tragisch, je geliefde verliezen ondraaglijk, je kind verliezen het ergste wat er is. De hiërarchie van pijn.' (pag. 22). Vera, dochter van Oda en Paul, verdrinkt in het zwembad van buurvrouw Inez terwijl Oda weg is. Waar moeder Oda precies op dat moment was, wordt pas later in het boek duidelijk. De roman zelf is strak gecomponeerd, als een symfonie in vier delen (spelend in de periode 1973-1987, afwisselend in Nederland en Suriname). Het gebeeldhouwde proza van Van den Boogaard kent soms zinnen van een halve bladzijde en zorgt met het verzwijgen en daarna gedoseerd prijsgeven van informatie voor een geheimzinnige, broeierige, sfeer. Dat past goed bij het tweede thema van de roman: de dood van de liefde. Een hypnotiserende, ambitieuze roman. Goedkope paperbacke…Lees verder

Over Oscar Van den Boogaard

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marcel Lennartz

Oscar van den Boogaard (Harderwijk, 30 mei 1964) is een Nederlandse schrijver.

Leven en werk

Van den Boogaard groeide op in Suriname en in Nederland. Hij werkte korte tijd op een advocatenkantoor alvorens zich fulltime aan het schrijven te wijden.

Onder zijn eigen naam publiceerde hij romans bij Querido, De Arbeiderspers, De Prom en De Bezige Bij. Onder het pseudoniem Emmanuel Lipp schreef hij, samen met zijn partner Steven Van Watermeulen, de roman Chinchilla Song. Met Van Watermeulen schreef hij tevens de roman Zeeduivel voor Amalia, onder het pseudoniem Pearl Sweetlife. Deze beide romans werden bij De Geus gepubliceerd.

Reeds vele jaren verschijnt er elke vrijdag een column van zijn hand in de Vlaamse krant De Standaard. Voorheen publiceerde hij deze column op maandag, onder de titel De man op maandag.

Van den Boogaard was van 2011 tot 2016 artistiek directeur van het Hoger …Lees verder op Wikipedia