Boek
Nederlands
Een man die gegijzeld is door het dramatische liefdesleven van zijn alcoholistische moeder gaat op zoek naar zijn identiteit en zijn vader.
Onderwerp
Verdwijningen
Titel
Jachthuis : roman
Auteur
Oscar Van den Boogaard
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
373 p.
Aantekening
Vervolg op Kindsoldaat
ISBN
9789403143002 (paperback)

Besprekingen

Wanhopige liefde

Roman. Oscar van den Boogaard zet in Jachthuis het verhaal van Kindsoldaat voort. De familiegeschiedenis van de buitenechtelijke zoon van prins Bernhard is een dapper boek over de liefde van een alcoholistische moeder voor haar kind.

Oscar van den Boogaard (55) publiceerde twee jaar geleden de omfloerst autobiografische roman Kindsoldaat over zijn verontrustende familiegeschiedenis. In de Nederlandse pers heerste ongeloof: is Van den Boogaard inderdaad een onechte zoon van prins Bernhard (1911-2004), zoals hij in het boek beweerde? We wisten al dat Bernhard naast vier dochters bij koningin Juliana nog twee buitenechtelijke dochters had, Alicia en Alexia, bij twee verschillende minnaressen. Maar een zoon? In Kindsoldaat portretteerde Van den Boogaard de verwrongen familie, compleet met NSB-verleden en het wonderlijke dubbelhuwelijk van oma Nora, waarin zijn moeder Elsie werd geboren.

In zijn nieuwe roman Jachthuis zet hij het familieverhaal verder, vanaf zijn eigen geboorte tot aan de dood van Elsie rond zijn achttiende - met Maxwell als zijn literaire alter ego. Met talloze details over ontmoetingen met koningin Juliana, prinses Margriet ('Kabouter Vrolijk'), door de prins betaalde reisjes, sinterklaasca…Lees verder

Deze stevige roman werd voorafgegaan door het nog veel dikkere ‘Kindsoldaat’, maar het boek is goed te begrijpen zonder ‘Kindsoldaat’ te hebben gelezen, al moet je je wel concentreren op de verschillende verhaallijnen. Het verhaal begint namelijk in Suriname, waar de verteller in zijn jonge jeugd woonde en nu na lange tijd terugkeert voor een vakantie. Tegelijkertijd gaat het over een leven in het Jachthuis in Nederland. Gaandeweg ontdekt de verteller, en ontdek je als lezer, dat hij is gegijzeld door het dramatische liefdesleven van zijn alcoholische moeder: niet Jim, die hij als vader beschouwt, maar Prins Bernhard lijkt zijn vader te zijn. 'Ik was betrokken in een geheim, nee, ik was het geheim zelf'. Met die ontdekking volgt een confronterende zoektocht naar zijn identiteit. Een interessante en mooie historische roman, met thema's die velen zullen boeien, zoals de zoektocht naar identiteit en complexe familieverhoudingen. Een kleine persoonlijke wereld en grote historische gebeurt…Lees verder

Prins Bernhard, mijn vader

'Jachthuis': het tweede deel van het tweeluik rond de bastaardzoon van prins Bernhard.

Twee jaar geleden onthulde Oscar van den Boogaard (1964) in een interview met NRC Handelsblad een geheim dat hij al een leven lang met zich meedroeg. Hij was niet verwekt door de man wiens achternaam hij droeg, maar door prins Bernhard. Het was een opmerkelijk verhaal. Want hoewel onze schavuit van Oranje tegen het einde van zijn leven ronduit bekende dat hij naast vier wettige ook nog twee onwettige dochters had, sprak hij nooit van een bastaardzoon.

Dat zijn bestaan zo opvallend werd verzwegen had een reden, meende Van den Boogaard. De prins was met zijn stiefvader bevriend geweest en wilde hem de publieke schande besparen dat hem de hoorns waren opgezet. Het nam niet weg dat Oscar zich het kind van een nog altijd uitstaande rekening voelde.

Van den Boogaard rakelde deze schandaalhistorie niet zo maar op. Het interview paste mooi in de promotiecampagne rond zijn roman 'Kindsoldaat'. Hijzelf, zijn moeder, stiefvader en verder nog zijn grootouders en twee ooms kwamen …Lees verder

Over Oscar Van den Boogaard

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marcel Lennartz

Oscar van den Boogaard (Harderwijk, 30 mei 1964) is een Nederlandse schrijver.

Leven en werk

Van den Boogaard groeide op in Suriname en in Nederland. Hij werkte korte tijd op een advocatenkantoor alvorens zich fulltime aan het schrijven te wijden.

Onder zijn eigen naam publiceerde hij romans bij Querido, De Arbeiderspers, De Prom en De Bezige Bij. Onder het pseudoniem Emmanuel Lipp schreef hij, samen met zijn partner Steven Van Watermeulen, de roman Chinchilla Song. Met Van Watermeulen schreef hij tevens de roman Zeeduivel voor Amalia, onder het pseudoniem Pearl Sweetlife. Deze beide romans werden bij De Geus gepubliceerd.

Reeds vele jaren verschijnt er elke vrijdag een column van zijn hand in de Vlaamse krant De Standaard. Voorheen publiceerde hij deze column op maandag, onder de titel De man op maandag.

Van den Boogaard was van 2011 tot 2016 artistiek directeur van het Hoger …Lees verder op Wikipedia