Boek
Nederlands

Inspiration Point : zomerdagboek

+1
Inspiration Point : zomerdagboek
×
Inspiration Point : zomerdagboek Inspiration Point : zomerdagboek

Inspiration Point : zomerdagboek

Titel
Inspiration Point : zomerdagboek
Auteur
Oscar Van den Boogaard
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Prom, 2004
158 p.
ISBN
90-6801-956-2

Besprekingen

In Inspiration point, zomerdagboek doet Oscar van den Boogaard volop aan plaatsbepaling. De productieve kosmopoliet is in zijn creatief werk misschien niet louter autobiografisch, maar wel altijd herkenbaar eerlijk. Het fragmentarische en achronologische dagboek misstaat dan ook niet op zijn literaire cv. In Inspiration point verblijft de schrijver op uitnodiging van DAAD, een Duitse academische uitwisselingsorganisatie, in Berlijn. Maar tegelijkertijd mogen we met de schrijver mee op (herinnerde) zijdelingse uitstappen naar Parijs, Hannover, Rome, New York, Brussel, Antwerpen, Napels, Rio de Janeiro, Los Angelos, Frankfurt aan de Oder, Genève, München. Goedkoop citytrippen. Het dagboek verandert even makkelijk en grillig van onderwerp als van stad. Van den Boogaard toont zich een scherpe observator van landschappen en mensen, hij doet aan zelfanalyse en uitvergroting; we lezen over zijn ergernissen; de petites histoires, anekdotes en herinneringen worden afgewiss…Lees verder
Oscar van den Boogaard (1964) is een succesvol romancier en toneelschrijver. "Inspiration point" is een ander boek dan zijn voorgaande uitgaven. In dagboekachtige stijl geeft hij zich rekenschap van zijn leven, van de ontwikkelingen, de voorgeschiedenis, de veranderingen en zijn plaats in het geheel waarvan hij deel uitmaakt. Van den Boogaard lijdt geen doorsnee leven, reist veel en is relationeel weinig voorspelbaar. Dat leidt tot een spannend boek, vol meeslepende gebeurtenissen, diepgaande overpeinzingen en openhartige zelfobservaties. Oscar van den Boogaard is een gretig verteller en zijn stijl is even prikkelend als zorgvuldig. Een boek dat geen liefhebber van zijn werk mag missen en dat voor anderen het begin van een passie kan zijn. Deel uit een reeks dagboeken in opdracht van uitgeverij De Prom; eerder verschenen zomerdagboeken van Ingmar Heytze en Willem Jan Otten.

Over Oscar Van den Boogaard

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marcel Lennartz

Oscar van den Boogaard (Harderwijk, 30 mei 1964) is een Nederlandse schrijver.

Leven en werk

Van den Boogaard groeide op in Suriname en in Nederland. Hij werkte korte tijd op een advocatenkantoor alvorens zich fulltime aan het schrijven te wijden.

Onder zijn eigen naam publiceerde hij romans bij Querido, De Arbeiderspers, De Prom en De Bezige Bij. Onder het pseudoniem Emmanuel Lipp schreef hij, samen met zijn partner Steven Van Watermeulen, de roman Chinchilla Song. Met Van Watermeulen schreef hij tevens de roman Zeeduivel voor Amalia, onder het pseudoniem Pearl Sweetlife. Deze beide romans werden bij De Geus gepubliceerd.

Reeds vele jaren verschijnt er elke vrijdag een column van zijn hand in de Vlaamse krant De Standaard. Voorheen publiceerde hij deze column op maandag, onder de titel De man op maandag.

Van den Boogaard was van 2011 tot 2016 artistiek directeur van het Hoger …Lees verder op Wikipedia