Boek
Nederlands

Een bed vol schuim : roman

Een bed vol schuim : roman

Een samenwonend paar van begin dertig kan niet los van elkaar komen.
Onderwerp
Liefde
Titel
Een bed vol schuim : roman
Auteur
Oscar Van den Boogaard
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2002
142 p.
ISBN
90-295-0432-3

Besprekingen

In Inspiration point, zomerdagboek doet Oscar van den Boogaard volop aan plaatsbepaling. De productieve kosmopoliet is in zijn creatief werk misschien niet louter autobiografisch, maar wel altijd herkenbaar eerlijk. Het fragmentarische en achronologische dagboek misstaat dan ook niet op zijn literaire cv. In Inspiration point verblijft de schrijver op uitnodiging van DAAD, een Duitse academische uitwisselingsorganisatie, in Berlijn. Maar tegelijkertijd mogen we met de schrijver mee op (herinnerde) zijdelingse uitstappen naar Parijs, Hannover, Rome, New York, Brussel, Antwerpen, Napels, Rio de Janeiro, Los Angelos, Frankfurt aan de Oder, Genève, München. Goedkoop citytrippen. Het dagboek verandert even makkelijk en grillig van onderwerp als van stad. Van den Boogaard toont zich een scherpe observator van landschappen en mensen, hij doet aan zelfanalyse en uitvergroting; we lezen over zijn ergernissen; de petites histoires, anekdotes en herinneringen worden afgewiss…Lees verder
Zevende roman van de voormalig advocaat (1964), behorend bij de nieuwe generatie Nederlandstalige auteurs, die zeer productief is en zowel romans als theaterstukken schrijft. Hij kreeg vooral bekendheid met 'De heerlijkheid van Julia' en 'Liefdesdood'. Deze roman, bestaand uit overpeinzingen of monologen, gaat over de scheiding van een samenwonend paar van begin dertig. Hij wil weg op zoek naar ‘vrijheid’, zij wil dat hij blijft, want ze houdt nog steeds van hem ondanks dat hij een ander heeft. Het verhaal is afwisselend vanuit zijn en haar perspectief te volgen, op verschillende tijdstippen rondom de scheiding en een half jaar daarna. Waar het op neer komt, is dat beide partners niet los van elkaar kunnen komen. Uiteindelijk belanden ze weer bij elkaar in bed. Ze geloven niet in het woord ex-geliefde. Het geheel maakt een tandeloze en tobbende indruk. Beide partners hebben niet de kracht een keuze te maken. Voor (met relatieproblemen tobbende) twintigers en dertigers. Gebonden, norma…Lees verder

Over Oscar Van den Boogaard

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marcel Lennartz

Oscar van den Boogaard (Harderwijk, 30 mei 1964) is een Nederlandse schrijver.

Leven en werk

Van den Boogaard groeide op in Suriname en in Nederland. Hij werkte korte tijd op een advocatenkantoor alvorens zich fulltime aan het schrijven te wijden.

Onder zijn eigen naam publiceerde hij romans bij Querido, De Arbeiderspers, De Prom en De Bezige Bij. Onder het pseudoniem Emmanuel Lipp schreef hij, samen met zijn partner Steven Van Watermeulen, de roman Chinchilla Song. Met Van Watermeulen schreef hij tevens de roman Zeeduivel voor Amalia, onder het pseudoniem Pearl Sweetlife. Deze beide romans werden bij De Geus gepubliceerd.

Reeds vele jaren verschijnt er elke vrijdag een column van zijn hand in de Vlaamse krant De Standaard. Voorheen publiceerde hij deze column op maandag, onder de titel De man op maandag.

Van den Boogaard was van 2011 tot 2016 artistiek directeur van het Hoger …Lees verder op Wikipedia