Boek
Nederlands

We zullen niet te pletter slaan

Nina Polak (auteur)
+1
We zullen niet te pletter slaan
×
We zullen niet te pletter slaan We zullen niet te pletter slaan

We zullen niet te pletter slaan

Genre:
Titel
We zullen niet te pletter slaan
Auteur
Nina Polak
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2014
261 p.
ISBN
9789044621778 (paperback)

Besprekingen

'We wilden actieve jonge vrouwen portretteren'

Nee, de Nederlandse Nina Polak en Niña Weijers hoeven naar hun gevoel niet meteen de stem van hun generatie te zijn of autobiografisch werk af te leveren. In hun debuutromans willen ze vooral onderzoeken hoe het is om op te groeien in een gezin dat niet bestaat uit papa, mama en de eigen kinderen. Ze hebben er zelf ervaring mee. Noem hun romans dus gerust boeken voor de vaderloze tijd.

Ze zijn 27 en 26, overwogen allebei een academische carrière, maar kozen toch voor een schrijvend leven. En vooral: Nina Polak en Niña Weijers hadden beiden al een uitgever nog voor ze een boek klaar hadden. Polak werd opgemerkt toen ze onder andere in De Groene Amsterdammer publiceerde. Haar uitgever had geluk. Een kort verhaal dat ze schreef toen ze in New York studeerde, wilde Polak wel uitbreiden tot een debuutroman: We zullen niet te pletter slaan.

"Decadent genoeg was het voor mij even gemakkelijk om een uitgever te vinden", vult Weijers aan. "Tegenwoordig wordt er zelfs op basis van tweets aan mensen gevraagd of ze een roman willen schrijven, dat gaat best ver." Weijers zelf werd door uitgevers aangespoord een boek te maken nadat ze enkele jaren geleden de wedstrijd 'Write Now!' had gewonnen. Maar haar uitgever had iets minder geluk.

"Na het winnen van die wedstrijd voelde ik me gedwongen om iets op papier te zetten, maar ik schreef in die tijd toch vooral voor…Lees verder

Schrijfster en journaliste Nina Polak verdiende al haar sporen bij De Correspondent en De Groene Amsterdammer. Nu levert ze ook haar debuutroman af, waarmee ze blijk geeft van een bijzonder talent, en aantoont dat ze al verschillende stappen verder staat dan zoveel andere aspirant-schrijvers en debutanten.
We zullen niet te pletter slaan vertelt het verhaal van halfbroer en -zus Anna en Schard die aarzelend, strompelend en worstelend op zoek zijn naar hun plek in de wereld. Op indrukwekkende en integere wijze toont Polak hun verdriet, aarzelingen en voorzichtige pogingen om het geluk te grijpen. Ze groeiden op in een artistiek gezin met zijn wortels in de jaren zestig: vrij, Hollands en met twee moeders. Het boek opent met het moment, jaren terug, waarop moeder Benya de deur achter zich dichtsloeg en zo het gezin ontwrichtte. Moeder Marie zou troost zoeken bij de burgerlijke Herman, Benya in de kunst. De kinderen zoeken steun in de wereld rondom hen.
Sch…Lees verder
De Nederlandse schrijfster (1986) studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en New York. Zij is journaliste voor De Groene. De hoofdpersonen van haar debuutroman, Anna en Schard, leven in een niet-klassiek gezin: hun ouders zijn lesbisch. Het leven van de kinderen komt op z’n kop te staan wanneer de moeders scheiden. Daarna krijgt de moeder van Anna en Schard een relatie met een man. De gebroken gezinssituatie heeft invloed op de kinderen. De kunstzinnige Anna denkt verliefd te zijn op Manu, een homoseksuele kunstenaar. Anna wordt verleid door een docente. Het dramatische hoogtepunt in Anna’s leven is haar breuk met Manu. Schard is de tegenpool van zijn (half-)zus. Hij mist een vader- en identificatiefiguur; hij is zich bewust van zijn ’exotische’ gezinssituatie. Hij zoekt naar zijn (seksuele) identiteit. De relatie met een geliefde in India mislukt. Teruggekeerd trekt hij bij Anna in. Het verhaal is vlot en beeldend geschreven in modern jargon. De plot valt tegen; de roman is een r…Lees verder

Over Nina Polak

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door M.E.

Nina Polak (Haarlem, 25 juni 1986) is een Nederlands schrijver van fictie en non-fictie. Ze debuteerde in 2014 met We zullen niet te pletter slaan. Deze roman werd driemaal genomineerd voor een prijs.

Biografie

Polak studeerde literatuurwetenschap en Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam en in New York. Van kindsbeen af was fictie belangrijk voor haar. Van 2009 tot 2012 was zij redactrice van het Amsterdamse studentenweekblad Propria Cures. Verder publiceerde zij aanvankelijk voor De Gids en De Groene Amsterdammer. Vanaf 2013 is ze ook correspondent cultuur voor De Correspondent.

Als romanschrijver debuteerde ze in 2014 bij Prometheus met We zullen niet te pletter slaan. Vanuit het perspectief van twee jonge mensen, een zoon en een dochter, wordt de scheiding van twee moeders beschreven. De titel verwijst naar een gedicht van William Wordsworth. Driemaal werd de debuutroman genomine…Lees verder op Wikipedia