Boek
Nederlands

Laat het feest beginnen!

Niccolò Ammaniti (auteur), Etta Maris (vertaler)
In "Laat het feest beginnen!" draait alles om de clash tussen twee werelden: de wereld van de elite (rijk, beroemd, intelligent), die haar onzekerheid verbergt achter tralies en hekken, terwijl ze tegelijkertijd een zo groot mogelijke bekendheid nastreeft. Aan de andere kant de arbeidersklasse, die alles doet om dagelijks geluk te verwerven.
Extra onderwerp
Decadentie ; [ romans ]
Titel
Laat het feest beginnen!
Auteur
Niccolò Ammaniti
Vertaler
Etta Maris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Che la festa cominci
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2013 | Andere uitgaven
303 p.
ISBN
9789048817825 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Niemand anders dan Niccolò Ammaniti had de krankzinnige plot kunnen bedenken van Laat het feest beginnen!. Zoals altijd in de romans van deze immens populaire Italiaan, worden er enkele verhaallijnen ontwikkeld die op het einde samenkomen. Fabrizio Ciba is een succesvolle romanschrijver van begin veertig die teert op het succes van zijn roman Het hol van de leeuwen. Nu zit hij echter in een midlifecrisis en schrijft hij al jaren aan zijn nieuwe boek. Verder zuipt en neukt hij zonder maat te houden. Saverio Moneta, bijgenaamd Mantos, is een saaie en onzekere verkoper van meubels in de winkel van zijn schoonvader. Hij zit onder de plak van zijn vrouw Serena, die hem op alle mogelijke manieren afblaft. In zijn vrije tijd is hij echter de leider van de Beesten van Abaddon, een zielige satanische sekte van vier personen. Ze moeten zich profileren tegenover andere Italiaanse sektes en plannen daarom om Larita, een beroemde zangeres en gewezen frontvrouw van een satanische rock…Lees verder
Het eerdere werk van de succesvolle Italiaanse auteur Nicolò Ammaniti (1966) werd verfilmd en veel vertaald. 'Laat het feest beginnen' is een echte Ammaniti: geestig, snel, confronterend, spannend en knap geconstrueerd. Het verhaal is in wezen simpel: de beau-monde van Italië belandt in een decadent feest in Rome dat gruwelijk uit de hand loopt. Meer verklappen zou zonde zijn. Ammaniti beschikt over een bizarre verbeeldingskracht. Dat is meeslepend, maar na 200 pagina's fantasie wordt het allemaal wel erg onwaarschijnlijk, dat is de zwakte van dit boek. Verder geeft Ammaniti een mooie spiegel van hedendaags rijk en decadent Rome en Italië, met bespiegelingen over de rol van de schrijver, maar zijn eerdere werk had meer diepgang en intensiteit. De vertaling is uitstekend, op een enkele fout na ('een meisje wiens'). Kleine druk.

Over Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti (Rome, 25 september 1966) is een Italiaanse schrijver. Ammaniti maakte deel uit van de ‘giovani cannibali’, de ‘jonge kannibalen’, een schrijversgroep van relatief jonge Italiaanse auteurs die een nieuw soort literatuur schreef: ruig, gewelddadig en conventieloos.

Biografie

Kieuwen

Ammaniti's eerste boek Branchie (vertaald als Kieuwen) kwam in 1994 uit. Eigenlijk was Ammaniti bezig af te studeren aan de universiteit van Rome in biologie en moest hij alleen nog zijn scriptie schrijven. Maar de scriptie over vissen werd uiteindelijk een roman over een jongen die voor zijn hobby aquaria bouwt. In 1995 schreef hij Nel nome del figlio op initiatief van zijn vader, Massimo Ammaniti. Het is een verhaal over de problemen van adolescenten. In 1996 volgde Fango, een verzameling verhalen die hem bekendheid gaf bij het grotere publiek. En een jaar later werd van …Lees verder op Wikipedia