Boek
Nederlands

Ik haal je op, ik neem je mee

Niccolò Ammaniti (auteur), Etta Maris (vertaler), Thomas Heerma van Voss (inleider)
De tumultueuze levensgeschiedenissen van een aantal bewoners van een dorp aan de Italiaanse Rivièra raken fataal met elkaar vervlochten.
Titel
Ik haal je op, ik neem je mee
Auteur
Niccolò Ammaniti
Vertaler
Etta Maris
Inleider
Thomas Heerma van Voss
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Ti prendo e ti porto via
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2022 | Andere uitgaven
446 p.
ISBN
9789048866571 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Ischiano Scalo is een verloren dorpje aan zee, in de Lazio. Er ligt een lagune vol muggen, er is geen of weinig toerisme. Hier spelen zich twee getormenteerde liefdesgeschiedenissen af. Pietro en Gloria zijn twee schoolkinderen; zij is dochter van een bankdirecteur, hij van een psychopathische schaapherder. Hun vriendschap wordt verstoord door Pierini, de slechterik die met zijn jeugdbende de omgeving terroriseert. Hij dwingt Pietro in te breken in hun school en er vernielingen aan te richten. Later verplicht hij Pietro om nogmaals in te breken, bij Flora Palmieri, nochtans de enige lerares die wat geeft om de gevoelige en schuchtere Pietro! De tweede liefdesgeschiedenis is er een tussen volwassenen. Graziano Biglia is een playboy op zijn retour, die heel zijn leven gitaar heeft gespeeld in gore cabarets. Hij besluit terug te keren naar zijn moeder en zijn geboortedorp, Ischiano Scalo. Hij wil er een zaak voor jeans openen en wacht nu op zijn liefje Erica, met wie hij zal trouwen. Maa…Lees verder
De Italiaanse schrijver (1966) werd bekend van de 'Ik ben niet bang'. Deze roman is een lijvig vlechtwerk van tumultueuze levensgeschiedenissen die op een John-Irvingachtige wijze ('Garp') samenhangen en elkaar fataal beïnvloeden. Het verhaal is spannend, spannend geschreven (vol cliffhangers) en spannend van inhoud: vol passie, dood, geweld en verrassingen van allerlei aard. Hoewel niet zonder humor gepresenteerd, is alles wat er gebeurt van een noodlottige onaangenaamheid, en toch kan de lezer het boek niet wegleggen. De kater komt pas na afloop: personages blijken uiteindelijk toch meer karikaturen dan karakters te zijn. Prikkelende formuleringen ontbreken; psychologische diepgang is er nauwelijks. Maar meeslepend is het wel. Tot het eind.

Over Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti (Rome, 25 september 1966) is een Italiaanse schrijver. Ammaniti maakte deel uit van de ‘giovani cannibali’, de ‘jonge kannibalen’, een schrijversgroep van relatief jonge Italiaanse auteurs die een nieuw soort literatuur schreef: ruig, gewelddadig en conventieloos.

Biografie

Kieuwen

Ammaniti's eerste boek Branchie (vertaald als Kieuwen) kwam in 1994 uit. Eigenlijk was Ammaniti bezig af te studeren aan de universiteit van Rome in biologie en moest hij alleen nog zijn scriptie schrijven. Maar de scriptie over vissen werd uiteindelijk een roman over een jongen die voor zijn hobby aquaria bouwt. In 1995 schreef hij Nel nome del figlio op initiatief van zijn vader, Massimo Ammaniti. Het is een verhaal over de problemen van adolescenten. In 1996 volgde Fango, een verzameling verhalen die hem bekendheid gaf bij het grotere publiek. En een jaar later werd van …Lees verder op Wikipedia

Suggesties