Als vrouwen een orgaan ontwikkelen waarmee ze stroomstoten kunnen toedienen, nemen zij op wrede wijze de macht over van mannen.
Titel
De macht
Auteur
Naomi Alderman
Vertaler
Astrid Huisman Roos van de Wardt
Illustrator
Marsh Davies
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The power
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
439 p. : ill.
ISBN
9789025451868 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

De macht en hoe hem (niet) te gebruiken

De macht van Naomi Alderman heeft de zeitgeist mee: het verwoordde de boosheid van veel vrouwen voor die uitbarstte. Maar een sprookje over hoeveel beter vrouwen zijn, is het ook niet.

Het begint met wat de geschiedenis later 'de dag van de meisjes' zal noemen: tienermeisjes ontdekken dat ze elektrische schokken kunnen uitdelen. Wetenschappers proberen uit te vissen waarom de 'wrong', een orgaan dat vrouwen blijkbaar al langer in hun lijf hebben, precies nu geactiveerd is - milieuvervuiling? Ouders halen hun zonen weg van die gevaarlijke meiden. Terwijl politici de gewone gang van zaken proberen te handhaven, glipt de macht als zand onder hun voeten weg.

Het sterke uitgangspunt van Naomi Aldermans vierde roman De macht - een van Barack Obama's favoriete boeken van 2017 - had een rechtlijnige thriller kunnen opleveren; de actie is stevig, het geweld realistisch. Het had ook de zoveelste feministische roman kunnen zijn waarin vrouwen een eerlijker en vredelievender maatschappij creëren - Moeder Eva, de leidster van de nieuwe, oecumenische maar vrouw-centrische wereldreligie klinkt wel zo: 'Joden: wend u tot Miri…Lees verder

Vrouwen zijn ook maar mensen

NAOMI ALDERMAN

De macht

★★★½

Sciencefiction is vaak meer een barometer van het heden dan een zinnige voorspelling van de toekomst. Sinds de rapporten van de Club van Rome stromen de schappen van de boekhandelaars over van de boeken over een verzopen of verbrande aarde, zeker in het laatste decennium - denk bijvoorbeeld aan de MaddAddam-trilogie van Margaret Atwood.

In deze tijden van Trump en #MeToo durven bezorgde mannen en vrouwen al eens te vrezen voor een nakende oorlog tussen de seksen. 'De macht' lijkt dan ook precies op het goede moment uitgekomen. Nochtans begon Naomi Alderman, die haar geld verdient met het ontwerpen van games, er al in 2013 aan te schrijven. Ze moet scherp afgestelde voelsprieten voor de tijdgeest hebben. Nu het feminisme weer hoog op de agenda staat, wordt haar boek in Engeland en de VS eindeloos bewierookt als pijnlijk relevant. Ook door Atwood, de hogepriesteres van de dystopische sciencefiction. De tv-rechten waren …Lees verder

In haar vierde roman schetst Naomi Alderman (1974) een dystopische wereld waarin vrouwen de macht hebben. Door een antigifgasmedicijn gebruikt in de Tweede Wereldoorlog hebben ze een zenuwbundel ontwikkeld waarmee ze elektrische schokken kunnen toedienen. Opeens zijn vrouwen machtiger dan mannen en moeten mannen zich tegen hen beschermen. Hoofdpersonen zijn Allie, misbruikt pleegkind; Roxy, dochter van een criminele Britse familie; Margot, Amerikaanse burgemeester met oog op het presidentschap; en de jonge Nigeriaanse journalist Tunde die alles wil vastleggen. Zoals dat gaat met macht, loopt het uit op een apocalyps. Er komen een paar zeer wrede scènes in voor, die we omgekeerd kennen uit bijvoorbeeld Joegoslavië of Rwanda. Allie wordt de vereerde Moeder Eva en voortaan is niet meer de Zoon maar de Moeder focus van het geloof, iets waar orthodoxe gelovigen aanstoot aan kunnen nemen. Het spannende verhaal bevat illustraties van archeologische vondsten en een memo over gifgas. De stijl …Lees verder

Power vrouwen

Naomi Alderman draait rollen om in sf-hype

Toen 'De Macht' ruim een jaar geleden in Engeland verscheen, werd het boek met lof overladen. Voor haar spannende sciencefictionthriller sleepte de Britse schrijfster Naomi Alderman de Baileys Women's Prize for Fiction in de wacht. Maar de #MeToo-beweging gaf het boek pas echt vleugels. De vraag die Alderman stelt is eenvoudig: Wat zou er gebeuren met de samenleving als vrouwen fysiek en psychologisch sterker zijn dan mannen? Als mannen bang zijn voor vrouwen en niet andersom?

Op een dag ontdekken enkele tienermeisjes, op de leeftijd waarop ze zich bewust worden van hun seksuele gevoelens, dat ze met hun handen een elektrische schok kunnen afgeven: dit is geen magische Force op z'n Star Wars, maar een biologisch fenomeen, onomkeerbaar ook.

Steeds meer meisjes ontwikkelen deze kracht, die ze ook bij oudere vrouwen blijken te kunnen opwekken. In het begin, als nog niet alle vrouwen ter wereld de kracht hebben, worden meisjes…Lees verder