Boek
Nederlands

Kim Jiyoung, geboren in 1982

Nam-Joo Cho (auteur), Mattho Mandersloot (vertaler)
Een Zuid-Koreaanse vrouw wordt van de ene op de andere dag wakker met psychische problemen; in de therapie die volgt, wordt duidelijk dat de oorzaak daarvan ligt in haar achtergestelde positie als vrouw in de samenleving.
Titel
Kim Jiyoung, geboren in 1982
Auteur
Nam-Joo Cho
Vertaler
Mattho Mandersloot
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Koreaans
Oorspr. titel
Palsip yi nyeon saeng Kim Yiyeong
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2020
157 p.
ISBN
9789038809441 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

In Korea staan meisjes op twee

De Koreaanse Cho Nam-joo veegt alle voorbeelden van vrouwenonderdrukking in haar land bij elkaar in een roman die meer aan een pamflet doet denken. Of het boek iets gaat uithalen, blijft helaas de vraag.

Het is een koude septemberochtend als de 33-jarige Kim Jiyoung zich ineens voordoet als haar moeder. Ze heeft hetzelfde oubollige taalgebruik en dezelfde gebaartjes. Haar echtgenoot Daehyeon denkt eerst dat het een grapje is, maar een paar dagen later transformeert zijn vrouw opnieuw in iemand anders. Ditmaal een oud-studiegenoot die een jaar eerder is overleden.

Hoe Jiyoung deze 'aandoening' heeft ontwikkeld, wordt verder niet beschreven, maar na het lezen van Kim Jiyoung, geboren in 1982 is dat wel duidelijk. De vier hoofdstukken over het leven van de jonge moeder vormen één lange opsomming van de pijnlijke en soms gruwelijke manier waarop vrouwen in Zuid-Korea worden onderdrukt.

Wie denkt aan Zuid-Korea, denkt wellicht aan de metropool Seoul, de telefoons van Samsung of K-pop. Het is een goed marketingresultaat voor een land dat twee generaties geleden nog straatarm was. Maar onder die succesvolle laag schuilt een patriarchale samenleving die veel min…Lees verder

Kim Jiyoung, een Zuid-Koreaanse vrouw van begin dertig, ontwaakt van de ene op de andere dag met psychische problemen. Ze gedraagt zich zoals haar moeder zich zou gedragen, hetgeen een groot probleem is in de Zuid-Koreaanse maatschappij waar van mensen, en vooral van vrouwen, een bepaald soort gedrag bij een bepaalde leeftijd wordt verwacht. Ze wordt naar een psychiater doorverwezen, die haar casus opschrijft. Het blijkt dat Kim Jiyoungs problemen voortkomen uit het feit dat zij als vrouw een achtergestelde positie heeft in de maatschappij. Zo wordt ze achtergesteld ten opzichte van haar broer en krijgt zij de schuld als ze wordt lastiggevallen door mannen. De publicatie van deze uit het Koreaans vertaalde feministische roman van de Zuid-Koreaanse auteur (1978) zorgde voor veel ophef in haar geboorteland. Het biedt een kritisch beeld van de positie van de vrouw in dat land. Het verhaal is kort maar bijzonder krachtig. De roman is verfilmd en een internationaal succes.

Een gewone vrouw in Zuid-Korea

Cho Nam-joo schreef een megaseller over alledaags seksisme in Zuid-Korea.

Toen de Koreaanse Cho Nam-joo er niet in slaagde om na haar ouderschapsverlof opnieuw aan de bak te komen, ondanks tien jaar ervaring als scenarioschrijver, besloot ze een roman te schrijven over die ervaring. Meer nog, ze wilde de discriminatie in beeld brengen die een doorsnee Zuid-Koreaanse vrouw in haar leven meemaakt. Het werd Kim Jiyoung, geboren in 1982, een megaseller die in Zuid-Korea een maatschappelijk debat uitlokte.

In haar roman putte Cho Nam-joo, opgeleid tot socioloog, uit statistieken en rapporten over genderongelijkheid. De gegevens verwerkte ze in voetnoten die haar fictieve biografie van een doodgewone Zuid-Koreaanse vrouw des te realistischer maken, al dragen ze niet per se bij aan het literaire gehalte.

Vanaf haar kindertijd in de jaren tachtig tot haar volwassenheid in de eerste decennia van de 21ste eeuw stuit deze doodgewone Koreaanse op alledaags seksisme. Als kind wordt ze achtergesteld op haar jongere broertje. Niet alleen krijgt hij de nie…Lees verder