Boek
Nederlands
Een jonge vrouw uit Bangladesh wordt uitgehuwelijkt aan een oudere man die haar meeneemt naar Engeland, waar ze haar lot in eigen hand probeert te nemen.
Titel
Brick Lane
Auteur
Monica Ali
Vertaler
Paul Van den Hout
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Brick Lane
Uitgever
Amsterdam: De Geus, copyright 2022 | Andere uitgaven
435 p.
ISBN
9789044546354 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

In zijn inleiding op The Vintage Book of Indian Writing 1947-1997 komt Salman Rushdie tot een verrassende vaststelling. Bij het opmaken van de balans van een halve eeuw proza in een onafhankelijk India, moet hij constateren dat de indrukwekkendste werken afgeleverd werden door Indiërs die in het Engels actief waren, in plaats van in een van de zestien officiële talen. Hij concludeert dat de belangrijkste bijdrage die zijn landgenoten (sinds de onafhankelijkheid) tot de wereldliteratuur geleverd hebben, de Indo-Engelse literatuur is. Een ophefmakende uitspraak op basis van een beperkte literaire vertaaltraditie naar het Engels. Wel wordt hiermee de populariteit van de Indo-Engelse literatuur in het Westen benadrukt, waarvan Monica Ali met Brick Lane een van de nieuwste vertegenwoordigers is.
De postkoloniale Indo-Engelse literatuur heeft zijn wortels in het Indische subcontinent, dat deel uitmaakte van het Britse imperium. Wat vele van deze auteurs gemeen hebben, is he…Lees verder
'Brick Lane' gaat over een buurt in Londen met alleen bouwvallige galerijflats waar veel allochtonen wonen. Nazneen is aan Chanu uitgehuwelijkt in Bangladesh. Ze proberen in Londen een bestaan op te bouwen. Ze krijgen twee dochters. Het is een onrustige tijd. De dochters komen in de puberteit. De wereld is in de ban van de aanslag op de Twin Towers in New York op 11 september 2001. Chanu wil terug naar Bangladesh. Nazneen en de dochters willen in Londen blijven. Nazneen krijgt een geheime relatie met de aantrekkelijke en politiek actieve Karim. Ze beseft dat het moment is gekomen om voor zichzelf te kiezen. Hoe die keuze uit zal vallen, blijft tot het einde toe spannend. Sprankelende roman over de moeilijke situatie van eerste en tweede generatie allochtonen in Londen. Humoristisch, maar vaak ook schrijnend. Ali weet met kleine details heel veel duidelijk te maken. De literaire pers sprak zeer lovend over dit debuut en Ali werd genomineerd voor de prestigieuze Bookerprijs in 2003.