Boek Nederlands

De ogen van Fadil

+1
De ogen van Fadil
×
De ogen van Fadil De ogen van Fadil

De ogen van Fadil

Genre:
Acht korte humoristisch geschreven sprookjesachtige verhalen over onder meer een hond die kan vliegen en een jongen die vrouwen met zijn ogen kan betoveren.
Onderwerp
Geheimen
Titel
De ogen van Fadil
Auteur
Mohammed Benzakour
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2020
187 p.
ISBN
9789026350191 (hardback)

Besprekingen

Ontsporende sprookjes

Mohammed Benzakour doorbreekt de illusies van Duizend-en-een-nacht.

Ik durf het bijna niet te zeggen - een belegener vergelijking is nauwelijks denkbaar - maar de verhalenbundel De ogen van Fadil van de Nederlandse Mohammed Benzakour is nog geen drie zinnen onderweg, of je waant je in De sprookjes van duizend-en-een-nacht. De auteur leidt zijn lezers welbewust binnen in een tijdloos Arabisch universum, waarin geesten rondwaren die vrolijk wensen vervullen, honden kunnen vliegen en meloenen magische krachten blijken te bezitten.

Benzakour vertelt met zoveel plezier dat je aanvankelijk probleemloos aanvaardt dat hij varianten op de verhalen van weleer lijkt op te dissen. Hij schrijft met humor en in tegenstelling tot veel hedendaagse schrijvers beperkt hij zich niet tot korte zinnetjes en de zeshonderd meest voorkomende woorden. De ondeugende, grappige, soms schunnige scènes vragen om het juiste woord, niet het meest voor de hand liggende.

Wat is de les?

Mohammed Benzakour komt niet met alles weg. Het verhaal 'De ezel en d…Lees verder

Mohammed Benzakour (1972) is socioloog en auteur en is onder meer bekend van ‘Yemma’ (2017) en ‘De koning komt’ (2015). ‘De ogen van Fadil’ is een verhalenbundel met acht verhalen. Het titelverhaal gaat over de jonge Fadil, die met gemak ieder meisje om zijn vinger windt. Als dat gaat vervelen leert hij zichzelf iedere vrouw met een simpele blik te betoveren. Dat keert zich tegen hem. In ‘De vliegende hond’ wordt verteld hoe honden in een ‘niet nader te noemen landgebied’ in de watten worden gelegd vanwege de mythe over een vliegende, straatarme hond die wraakt neemt op zijn pester. Het werk heeft een overduidelijke zweem van Oosterse sprookjes, al wil de auteur de lezer geen richting op wijzen. Het titelverhaal heeft een duidelijke moraal, terwijl in bijvoorbeeld ‘De vliegende hond’ de nadruk meer op humor ligt. Niet elk verhaal komt even origineel over, ‘De ezel en de puntmutsgeest’ is duidelijk geïnspireerd op het oude Aziatische sprookje van de steenhouwer. Benzakour schrijft met …Lees verder