Een ogenschijnlijk onschuldige politieke grap heeft in Praag in de jaren vijftig grote gevolgen voor alle betrokkenen.
Titel
De grap
Auteur
Milan Kundera
Vertaler
Jana Beranová
Nawoord
Martin De Haan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Tsjechisch
Oorspr. titel
Zert
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2019 | Andere uitgaves
349 p.
ISBN
9789026350955 (hardback)

Besprekingen

Eerste roman van Kundera (1929). Oorspronkelijk verscheen het werk in 1967; het ademt de politiek liberale geest van rond de Praagse Lente. Het rekent af met de voorbije periode van het stalinisme dat niet alleen de maatschappij en cultuur tot karikaturale proporties had omgevormd, maar ook ingrijpend het persoonlijke lot van de individuele mens wijzigde. Aan de hand van een ogenschijnlijk onschuldige (politieke) grap ziet de lezer zich dit proces voltrekken via het perspectief van enkele personages. De belangrijkste van hen, Ludvík, neemt persoonlijk wraak voor de politieke en maatschappelijke consequenties van zijn grap (uit de Partij gezet, van de universiteit verwijderd, militaire dienst, in de mijnen enz.) door de vrouw van zijn scherprechter te verleiden. De gevolgen hiervan zijn onvoorzien en maken de wraakactie tot een zinloze daad.

Over Milan Kundera

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Elisa Cabot

Milan Kundera (Brno, 1 april 1929) is een Tsjechisch schrijver die in 1975 verhuisde naar Frankrijk. Hij was daar tevens docent vergelijkende literatuurwetenschap aan de Universiteit van Rennes.

Werk

In zijn werk is Kundera humoristisch, cynisch met een wat melancholische ondertoon. Hij schrijft veel over de situatie in zijn geboorteland sinds het communisme. Hij verbindt daarbij de persoonlijke geschiedenissen met filosofische thema's, zonder te beleren. Hoewel hij uitdrukking geeft aan een Tsjechische traditie van emotionele verdieping schrijft hij sinds 1989 in het Frans. Zijn eerste roman 'De Grap' toont zijn cynische humor. De roman 'Onsterfelijkheid' is er een waarbij zowel de compositie als de inhoud kenmerkend is voor al zijn werk. Het wisselende standpunt van de personagebeschrijvingen verdiept de lezer in de psyche van de individuen én laat een beschouwing op afstand toe. Deze beschouwing wordt dan tussen de regels gevoed d…Lees verder op Wikipedia

Suggesties