Boek
Nederlands

De kristallen stop

Maurice Leblanc (auteur), Martine Woudt (vertaler)
Na een moord in het huis van een Franse gedeputeerde worden twee handlangers van de gentleman-inbreker gearresteerd. Als hij een van hen probeert te bevrijden van een gerechtelijke dwaling, wordt hij geconfronteerd met een meedogenloze afperser.
Extra onderwerp
Lupin, Arsène ; personage
Titel
De kristallen stop
Auteur
Maurice Leblanc
Vertaler
Martine Woudt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le bouchon de cristal
Uitgever
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2022
290 p. : ill.
ISBN
9789492068903 (paperback)

Besprekingen

Een spannende en vermakelijke literaire detective over de Franse gentleman-inbreker Arsène Lupin. Bij een inbraak in de woning van gedeputeerde Daubrecq wordt een moord gepleegd waarbij twee handlangers van Arsène Lupin betrokken zijn. Ze worden door de politie gearresteerd, en hoewel Gilbert onschuldig is, zullen beide handlangers ter dood worden veroordeeld. Lupin probeert Gilbert van een gerechtelijke dwaling te bevrijden, maar worstelt met afperser Daubrecq, die een belastend document heeft verborgen in een kristallen stop.‘De kristallen stop’ is in een prettig leesbare en geestige, soms ietwat ouderwetse stijl geschreven en speelt zich af in het Frankrijk van de eind negentiende, begin twintigste eeuw. Voor een breed tot literair lezerspubliek.Maurice Leblanc (1857-1923) was een Franse romanschrijver. Zijn succesvolle verhalen over Arsène Lupin werden recent bewerkt tot een Netflix-serie. 'De kristallen stop' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1912.

Over Maurice Leblanc

Maurice Leblanc (Rouen, 11 december 1864 - Perpignan, 6 november 1941) was een Frans schrijver.

Leblanc debuteerde als schrijver in 1890. Leblanc creëerde met het personage van Arsène Lupin dat soms de Franse Sherlock Holmes wordt genoemd, hoewel Lupin duidelijk misdaden pleegt en Holmes ze oplost. Het personage van Arsène Lupin dat in 17 van zijn politieromans voorkomt, en ook in 29 novelles en 5 toneelstukken, alle geschreven tussen 1905 en 1941, wordt geacht gebaseerd te zijn op de Franse meester-inbreker Marius Jacob.

Op 17 januari 1908 werd hij benoemd tot Ridder in het Legioen van Eer. Na zijn overlijden werd hij van Perpignan terug naar Parijs gebracht en begraven in het Cimetière du Montparnasse.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties