Boek Nederlands

Het leven van sterren : een leesboek over geweld

Marwin Vos (auteur)

Het leven van sterren : een leesboek over geweld

Marwin Vos (auteur)
Prozagedichten met als thema: de effecten van seksueel geweld en hoe daar in de samenleving vaak met ongeloof op wordt gereageerd.
Onderwerp
Geweld
Titel
Het leven van sterren : een leesboek over geweld
Auteur
Marwin Vos
Taal
Nederlands
Uitgever
Aalst: Het Balanseer, 2019
109 p.
ISBN
9789079202584 (paperback)

Besprekingen

Deze derde bundel van de Vlaamse, maatschappelijk geëngageerde dichteres en beeldend kunstenares Marwin Vos (1962) heeft een thema: 'dit boek gaat over de effecten van seksueel geweld en hoe er in de samenleving vaak met ongeloof op wordt gereageerd'. Ze gebruikte literatuur, kranten, liedjes en films als inspiratiebron. Het openingsgedicht: 'ik zag simone op weg naar het oude idil ze zet juist een trap op het / asfalt om dan ontspannen en alert op haar skateboard te balanceren / nadenkend steekt je neus uit je palestinasjaal terwijl je verderzoeft / in je bloemetjesbroek zwart jack en kroes’. Uit een interview: ‘Toen de getuigenissen van #metoo werden gedeeld, was dat bijna een verwerkelijking van mijn idee: verhalen van sterren.' Er wordt veel van de lezer gevraagd, de teksten worden vrijwel ongestructureerd (zonder hoofdletters en leestekens) gepresenteerd: 'dit is geen discussiestuk / en ook zal ik niet voorlezen // hier zijn de stukjes losjes aan elkaar geknoopt / het is nu aan j…Lees verder

Een leesboek over geweld

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Een 'leesboek' noemt Marwin Vos 'het leven van sterren'. Een leesboek, als om het te onderscheiden van kookboeken of reisgidsen. Verder etiket niet nodig. Gedichten, verhalen, essays, wat deze teksten zijn, doet niet ter zake, als ze maar gelezen worden.

Vos, die ook beeldend kunstenaar is, toonde in eerder werk al complexe maatschappelijke vraagstukken - de financiële crisis, smeltende gletsjers ('straks spoelt het ijs de bergen af'), vluchtelingen - niet uit de weg te gaan. En deze derde dichtbundel is zeker zo urgent. De auteur vertelt zelf vast op het titelblad wat de lezer kan verwachten: 'dit boek gaat over de effecten van seksueel geweld en hoe er in de samenleving vaak met ongeloof op wordt gereageerd'. Dat klinkt zakelijk, een beetje schools haast. Maar juist die zakelijke toon, die mij wel deed denken aan het werk van Armando, maakt deze bundel zo indringend.

'het leven van sterren' is gebouwd uit teksten waarbij veel mensen liever het hoofd afwenden. V…Lees verder