Luisterboek
Nederlands

Max Havelaar : naar de roman van Multatuli

Marlies Cordia (regisseur), Multatuli (naar het werk van), Ray Chander (muziek)
Een Nederlandse bestuursambtenaar in Indie͏̈ komt in conflict met een inlandse vorst.
Titel
Max Havelaar : naar de roman van Multatuli
Regisseur
Marlies Cordia
Naar het werk van
Multatuli
Muziek
Ray Chander
Uitvoerder
Jaap Spijkers  (stem) Annemie Kamerling  (stem) Arent Jan Linde  (stem) Isa Hoes  (stem) René Van Asten  (stem) Rein Edzard  (stem) Bert Stegeman  (stem) Krijn Ter Braak  (stem) Peter Faber  (stem)
Bewerker
Melissa Prins
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: HoorSpelFabriek, 2010
1 cd
Speelduur
70 min.
Aantekening
Audiofilm
ISBN
9789077858394

Besprekingen

Een hoorspel naar het bekende boek* van Multatuli 'Max Havelaar'. In zeventig minuten en negen hoofdstukken wordt de Max Havelaar ten gehore gebracht met stemmen van bekende acteurs, o.a. Jaap Spijkers, Peter Faber, Isa Hoes en Antonie Kamerling. De bewerking is van Melissa Prins, onder regie van Marlies Cordia. Het is uiteraard een sterk verkorte versie, maar toch blijft het verhaal over het onrecht in de voormalige Nederlandse kolonie Nederlands-Indië en de drang van Max Havelaar om dat aan de wereld duidelijk te maken overeind. Het boek wordt op deze manier wellicht toegankelijker gemaakt voor een groot publiek. Ook voor degenen die het boek vroeger hebben gelezen, is het leuk om er op deze manier nog eens mee in aanraking te komen. Doordat het een hoorspel is en niet louter wordt voorgelezen, blijft het boeiend voor de luisteraar. De verschillende stemmen, Indonesische accenten, de bijgeluiden, dat alles maakt het terecht tot een audiofilm, een die zeker de moeite waard is.

Over Marlies Cordia

Marlies Cordia (Den Haag, 25 mei 1949) is een Nederlands hoorspelregisseur.

Zij maakte tot 1996 hoorspelen voor de TROS. Toen deze omroep zijn hoorspelbudget terugbracht tot een vijfde, ging ze aan de slag bij de Humanistische Omroep. Zij geeft tevens les aan de afdeling 'Writing for Performance' van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). In november 2004 richtte Cordia met Vibeke von Saher de productiemaatschappij De Hoorspelfabriek op, die radiodrama's produceert en op cd's zet.

Onderscheidingen

  • Op 26 augustus 1988 werd Cordia onderscheiden met een Zilveren Reissmicrofoon voor haar gehele oeuvre.
  • Het hoorspel Ik Zeeuws Meisje werd op 19 oktober 2002 onderscheiden met de Prix Europe voor het beste Europese Radiodrama.

Regie

  • 2009 - Klein verhaal over mijn broer en ik en mijn zus in het bos (geschreven door Marjolein Bierens)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties