Boek
Nederlands

Ridder Florian

Marjet Huiberts (auteur), Philip Hopman (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Prentenboek met zes verhalen over ridder Florian die voor alles en iedereen bang is, tot hij merkt dat niet iedereen is wat hij lijkt. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Bang zijn, Ridders
Titel
Ridder Florian
Auteur
Marjet Huiberts
Illustrator
Philip Hopman
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, © 2006
[49] p. : ill.
ISBN
9789025740849 (hardback)

Besprekingen

Mooi uitgevoerd prentenboek, waarin vooral de illustraties opvallen. Spreads, waarbij anderhalve pagina in beslag wordt genomen door de illustratie en een halve pagina (verticaal) door de tekst. In dit boek staat ridder Florian centraal. In zes verhalen op rijm, bedoeld om voor te lezen, maakt de lezer kennis met dit kleine riddertje dat niet bepaald een held is. Hij is voor alles bang, vooral voor draken, heksen, grote heren, stoere ridders en jonkvrouwen. Toch blijkt niet iedereen zo eng als Florian in eerste instantie had gedacht. De onderwerpkeuze en de manier waarop de rijmende verhalen zijn vormgegeven zal kleuters zeker aanspreken. Elk verhaal bevat een dosis humor, waardoor de (enge) spanning omslaat in een positief gevoel. Niet alle verhalen zijn stilistisch en inhoudelijk even sterk. De illustraties echter maken alles goed. Het kleurgebruik, gezichtsuitdrukkingen en weergegeven emoties spreken boekdelen. Kleuters zullen gauw zien wanneer Florian iets eng vindt of wanneer hij…Lees verder

Ridder Florian

Ridder Florian de Bange is allesbehalve een held. Hij moet draken verslaan, jonkvrouwen redden en toernooien aangaan en doet dat op zijn eigen manier. Zoals het een echte antiheld betaamt, sluit hij vriendschap met de vijand; de jonkvrouw ontsnapt zelf uit haar toren en de draak wordt zijn huisdier. Tegen alle verwachtingen in brengt de bange ridder alle avonturen tot een goed einde. Het boek is opgedeeld in zes korte verhalen: Roversbende, Pestkop, Draak, Toernooi, Heks en Jonkvrouw. De verhalen zijn volledig in rijmvorm geschreven en rijkelijk geïllustreerd met kleurrijke prenten. Het kleurgebruik geeft soms mooi de sfeer weer maar bij sommige illustraties lijkt het of de illustrator heel zijn kleurenpalet op één bladzijde wilde uitproberen. De verhaaltjes zijn meer anekdotes, die ook niet echt grappig of griezelig zijn, zoals aangekondigd op de achterflap. Het rijm is harmonieus en botst niet, maar zoals het wel vaker bij rijm, klinkt het hier en daar wat gezocht.


Over Marjet Huiberts

Marjet Huiberts (Sassenheim, 17 april 1960) is een Nederlands schrijfster en tekstdichter.

Biografie

Huiberts werd geboren in Sassenheim en groeide op in Oegstgeest in een groot gezin van negen kinderen. Ze ging naar het Atheneum B in Leiden en bezocht daarna de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam waar ze in 1984 afstudeerde.

Huiberts was na haar studie elf jaar lang werkzaam in het onderwijs. Ze gaf les op een school voor slechthorende leerlingen en leerlingen met spraak- en taalmoeilijkheden. Ook werkte ze als dansconsulent bij het "Steunpunt voor Kunstzinnige Vorming". Daarnaast studeerde zij orthopedagogiek, volgde zang- en pianolessen en bezocht de schrijversvakschool in Amsterdam.

Carrière

Huiberts won in 1998 een wedstrijd voor tekstdichters. Ze ging toen aan de slag als schrijfster en tekstdichter. Ze schreef liedjes voor onder ande…Lees verder op Wikipedia

Suggesties