Boek
Nederlands
Vierkant, hardkartonnen prentenboekje met kleurenillustraties en geluidseffecten van enkele dieren en van verschijnselen uit de natuur die geluid maken, zoals de zee en de regen. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Onderwerp
Natuur, Dieren
Titel
De natuur
Auteur
Marion Billet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La nature
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2022
[12] p. : ill.
ISBN
9789044845303 (hardback)

Besprekingen

In dit kleine, hardkartonnen prentenboekje staan zes afbeeldingen, die ieder twee bladzijden beslaan. We zien een kikker, een rivier, een vogel, de regen, de zee en een uil, met onder aan de bladzijde steeds de naam van het dier of het natuurverschijnsel. Op elke rechterpagina bevindt zich een geluidsknop die het betreffende geluid weergeeft. De geluiden lijken waarheidsgetrouw, alhoewel de regen en de rivier wel erg veel gemeen hebben. De contourloze illustraties zijn eendimensionaal en hebben egale kleurvlakken in heldere kleuren. Helemaal achter in het boekje vinden we de zes afbeeldingen nog een keer, maar dan verkleind. De bedoeling is dat de lezers nu zelf de geluiden gaan nadoen. Een aardig boekje dat plezier zal opleveren door de bijbehorende geluiden op te roepen. Deeltje uit een serie geluidenboekjes*. Vanaf ca. 1,5 jaar.

De natuur

In dit boekje kan je kennismaken met de natuur. We zien of horen de kikker, de rivier, de vogel, de regen, de zee en de uil. Elk onderwerp krijgt een dubbele pagina toebedeeld. De illustraties zijn wat minimalistisch en lijken wel getekend met een sjabloon. Ze komen nogal kinderachtig over: er is geen perspectief en verkeerde verhoudingen zijn standaard. Alle dieren hebben dezelfde lege, naïeve uitdrukking doordat hun ogen overal hetzelfde zijn: grote zwarte bollen die in het niets staren. Bij elke scène vind je een knopje. Als je er op drukt, krijg je het bijpassend geluid te horen. Dat duurt ongeveer zes seconden. Het geluid van de kikker lijkt wat op een krakende schommelstoel en de regen klinkt hetzelfde als een voorbijrijdende trein.
Het boekje is uitgegeven in een vierkant formaat en heeft dikke geplastificeerde bladzijden. Jammer genoeg zijn de hoeken niet afgerond, wat het toch meteen wat minder geschikt maakt voor de allerkleinsten. Op de laatste pagina zijn alle prente…Lees verder

Suggesties