Boek
Nederlands

Het kerstverhaal

Marianne Busser (auteur), Alex De Wolf (illustrator), Ron Schröder (auteur)
Prentenboek met het kerstverhaal, eenvoudig naverteld en voorzien van kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Kerstmis (Bijbel)
Titel
Het kerstverhaal
Auteur
Marianne Busser Ron Schröder
Illustrator
Alex De Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2008 | Andere uitgaves
22 p. : ill.
ISBN
9789026990311 (hardback)

Besprekingen

Het bij momenten harde bijbelverhaal over de verwachting en komst van de Messias wordt hier op een serene en zachte manier herverteld. Het hele gebeuren wordt ingekleurd door de liefde tussen Maria en Jozef, die verlangend naar de komst van hun eerste kind uitkijken. In een droom had een engel Maria verteld dat het kind vrede zou brengen voor alle mensen. In Betle-hem zijn alle herbergen volzet en het kind wordt in een stal geboren. Het is een warme en respectvolle vertelling, maar ze heeft niet de kracht en de span-ning van de oorspronkelijke versie. Precies door de uittekening daarin van een ongastvrije, hardvochtige samenleving ervaar je de komst van een boodschapper van liefde en vrede als een verlossing. In Het kerstverhaal ligt het accent op dat andere wonder: de verwachting en geboorte van een kind, dat zoals elke boreling de belofte van een mooie toekomst in zich draagt. Vanaf drie jaar. [Marita Vermeulen]
Het klassieke bijbelse verhaal over de geboorte van Jezus wordt op eenvoudige wijze in hedendaagse taal naverteld voor kleuters. Elke pagina tekst wordt op de andere zijde vergezeld van een geschilderde voorstelling. In sfeervolle pastelkleuren voornamelijk bruin, geel en grijs in allerlei schakeringen, wordt het verhaal op de voet gevolgd. De afbeeldingen zijn alle met zwarte lijnen aangezet, maken een vriendelijke indruk en geven het bijzondere van het onderwerp weer. Een zeer smaakvol en verzorgd uitziend, oblong prentenboekje om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Het kerstverhaal

‘Heel lang geleden, in een land hier ver vandaan, woonden eens twee mensen die veel van elkaar hielden. Ze heetten Jozef en Maria.’Marianne en Ron brengen in deze, alweer derde versie van dit boek, het klassieke kerstverhaal. De eerste versie dateert van 2002 en buiten een nieuwe lay-out kon ik geen veranderingen vinden. Misschien was dit ook wel niet nodig?Het schrijversduo brengt in dit voorleesboekje het klassieke kerstverhaal van de tocht naar Bethlehem. De aandacht gaat uit naar Jozef en Maria, hun liefde voor elkaar en de vreugde die ze voelen over de komst van hun kindje, Jezus. Er wordt op een vlotte, voor kinderen duidelijk verstaanbare, manier verteld. Eventueel moeilijke woorden worden geduid zonder dat dit storend wordt. 'Wacht', zei Jozef haastig. 'Daar is een soort hotelletje, een herberg.'De mooie vertellende illustraties van Alex De Wolf geven een vrij realistisch beeld van de wereld waarin Jozef en Maria op p…Lees verder

Het kerstverhaal

Toen Maria en Jozef vernamen dat ze een kindje zouden krijgen, waren ze heel gelukkig. Een heel bijzonder kind, dat wisten ze. Maar toen het bijna zover was, moesten ze op de vlucht want Keizer Augustus had beslist dat iedereen naar zijn stad van herkomst moest gaan. En zo geschiedde.
Een vijftiental jaar geleden bracht hetzelfde duo dit kerstverhaal al uit. Met bijna letterlijk dezelfde tekst, maar de illustraties waren sfeervol en heel sober, passend bij de tekst. Nu zijn de illustraties anders. Ze zijn een beetje 'oosters' getint: wat meer kleuren, wat meer kantjes en frutseltjes, wat drukker. Het is niet echt een mooier boekje geworden. Geef mij maar het oorspronkelijke kerstverhaal met de tekst die nog altijd tot de verbeelding spreekt. Sober en waarachtig.

Suggesties